Translate site

Måltider i kommunen

Grönsaker

Måltiden och maten är centralt i livet och har betydelse för bra matvanor, hälsa för barn och ungdomar och är en förutsättning för lärande och trivsel. Skolrestaurangerna i kommunen bjuder dig på omsorgsfullt, vällagad och god traditionell Svensk matkultur och med mat som har en touch från andra länder.

Maten som serveras håller mellan 25-35 procent av ditt dagsbehov av energi och näringsämnen. Måltider som vi serverar följer Livsmedelsverkets rekommendationer för att du ska få en skollunch som följer gällande rekommendationer. Rekommendationerna gäller hela måltiden inklusive bröd, mjölk och salladsbuffé. På de större skolorna serveras två alternativ till huvudrätt.

Tecknad kock vid spisen

Vi lagar mat från grunden

Vi lagar så mycket som möjligt från grunden. Det gör att kockarna får arbeta med yrkesstolthet och kan själva sätta sin prägel och smak på maten. Vi slipper också många tillsatser som kan finnas i hel- och halvfabrikat.

Specialkost

Specialkoster tillhandahålls för de som av medicinska, religiösa eller etiska skäl önskar det. Alla som behöver någon form av specialkost ska lämna in blanketten "Beställning av specialkostPDF" till köket på skolan där eleven går.

Tallriksmodellen

Det är en modell för att skapa balans i måltiden och är ett enkelt sätt att tydligt visa proportionerna mellan olika livsmedel som både barn och vuxna bör äta.

Skolmatsappen

Du kan också ladda hem en app till din telefon där du kan se grund- och gymnasieskolans matsedlar. Leta rätt på appen ”Mashie” på Android market eller App store. Installera den på din telefon och leta rätt på ”Lindesberg matsedel”.  Välj vilken skola du är intresserad av.

Klimatsmart mat

Måltid är viktigt för både miljö och hälsa. Att äta klimatsmart innebär att äta den mat som har liten klimatpåverkan och mindre av den maten som har stor klimatpåverkan. Kommunens måltidsenhet har som mål att servera minst 25 % ekologiska livsmedel och så mycket lokal och närproducerat som möjligt efter de resurser vi har att tillgå. Vi jobbar även med säsongsanpassade grönsaker för att kunna servera så mycket svensk som möjligt. Vi arbetar också för att minska på matsvinnet. Vi vill inte slänga mat i onödan. Därför är det viktigt att maten äts upp. Vi väger matsvinnet varje termin på alla skolor, förskolor och i äldreomsorgsköken.

Uppdaterad: 2017-10-31 

Sidansvarig: Gun-Marie Arvidsson 0581-811 26

Kontakt

Kostchef
Louise Auer
0581-810 21

Biträdande kostchef
Gun-Marie Arvidsson
0581-811 26

Kökschefer
Pernilla Börgel
0581-813 52

Ulrika Wallin Jansson
0581-811 31

Måltidsekolog
Carolin Vallgren
0581-811 58

Politiskt ansvarig nämnd
Planerings- och utvecklingsutskottet

Mer information