Translate site

Nytt IT - och integrationsprojekt underlättar för vårdpersonal

De ansökte innan jul. I januari fick de utbildning på kommunens IT-enhet. Nu är de redo. Under våren stöttar sju ungdomar från Lindeskolans individuella gymnasieprogram, vårdpersonal på äldreboendet Grönboda.

Inloggning, lösenordbyte, hantering av mejl, olika sätt att spara ett dokument, tillgång till kommunens intranät, hänvisning på jobbtelefon och hur man använder bilbokningen. Det är några av de saker som kommunanställda är hjälpta av att ha koll på. Projektet ITS – individuellt stöd för vårdpersonal tog fart i höstas.
– Vi vet att datorkunskapen hos vår personal varierar. Från de som är mycket vana, till de som är mer skeptiskt inställda till att använda dator i jobbet. För att råda bot på eventuell osäkerhet, känns det väldigt bra att erbjuda praktisk stöd på arbetsplatsen under våren, säger Jennifer Sparrenhag, verksamhetschef på Grönboda.

Ungdomarna, fyra killar och tre tjejer, är taggade och glada för möjligheten att göra praktik.
– De är ett härligt gäng. Vetgiriga och ambitiösa. Av totalt tjugofem ansökningar valde vi ut fjorton till intervju. De fick berätta om sig själva, sin erfarenhet och varför de vill arbeta inom IT- området. Från dessa gick vi vidare med sju ungdomar. De har nyligen gått en intern utbildning på kommunens IT-enhet, berättar Åsa Viggeborn, integrationskordinator.

Den här veckan gör ungdomarna studiebesök på plats och från och med nästa tisdag är det möjligt för personalen att få handledning om de önskar, säger Åsa.
– Förhoppningsvis blir det något bra för alla inblandade parter. På Grönboda hoppas vi att vårdpersonalen blir tryggare med att använda dator. IT-enheten avlastas i supportfrågor och ungdomarna övar sin svenska och får chansen att komma ut på en riktig arbetsplats.

Projektet pågår fram till skolavslutningen och är en del av ordinarie praktikperiod inom gymnasieprogrammet. Faller det väl ut hoppas Åsa att det kan erbjudas även till andra verksamheter i kommunen.

ITS- Individuellt IT-stöd är ett samarbete mellan Lindesbergs kommuns IT-enhet, Lindeskolans gymnasieskola och Grönbodahemmet i Storå.
För mer information, kontakta Åsa Viggeborn på 0581- 811 01.