Translate site

Färgglad salladsbuffé lockar till matlust på Tallen

I matsalen på Tallens trygghetsboende i Frövi råder denna oktobertisdag en febril aktivitet. Lunchgästerna är på ingång och kocken Helena Gustafsson lämnar köket för att småprata och välkomna de som är på väg in i matsalen. Att möta gästerna - ta i hand eller ge en kram är viktigt och uppskattat. Att matglädje handlar om mer än vad som serveras på tallriken är tydligt.

– Maten liksom sättet den tillagas och serveras på, är viktiga delar i hur måltiden uppskattas. Men det handlar även om gemenskap och trivsel vi matbordet. En fin dukning, tända ljus och en lugn måltidsmiljö underlättar för många att äta, säger Helena som är medveten om kostens betydelse för äldres livsglädje.

– Det är bara att gå till sig själv. Det är inte så roligt att laga mat och äta ensam. Då blir det lätt att man ersätter lagad mat med en slät kopp kaffe och en vetebulle som inte ger den näring som behövs. Därför är vi extra måna om att erbjuda mat som de äldre själva vill äta. Vi vill att våra gäster ska ha inflytande. Vara med och känna, lukta och smaka. Vi pratar mycket om mat och frågar om det finns önskemål om vad vi ska ha för tillbehör till exempel, berättar Helena.

Önskemål som kostpersonalen bland annat tagit fasta på när det gäller salladsbuffén.

– Färg och form är viktigt när det gäller grönsaker märker vi. Ju färgglatt desto bättre, säger Helena och får medhåll av åttiofemåriga matgästen Elsy Andersson som ler glatt mot Helena när de möts.
– Här finns så mycket gott att välja på så att det ibland blir svårt att just välja, menar Elsy som är matintresserad och har lagat mycket mat i sina dagar.
– Ja vi har många matkunniga här i huset så det gäller att ligga på topp, skojar Helena med glimten i ögat och får en varm kram och ett skratt av Elsy i gensvar.

Närodlat, klimatsmart och bra råvaror

Helena berättar om kommunens gemensamma tänk. Att handla närodlat om det går. Leta efter bra råvaror och handla efter säsong.
– Rostade rotfrukter och eller färska rödbetor som blandas med fetaost och babyspenat är kanske inte vad alla är vana vid – men grönsaker är ju faktiskt så mycket mer än isbergssallad, gurka och tomat, menar Helena.

Under senhösten och vintern är det tänkt att två goda matidéer ska realiseras.
– I november arrangerar vi vår egen Nobelmiddag. Vi har fått till en nobelkommitté här som tänker till kring dukning och mat. Självklart ska det vara finklätt också, säger Helena och berättar om en av de boende som undrade om det dög att komma i konfirmationskostymen.
Till julen blir det sedan ett ordentligt julbord.
– Vi har redan fått in önskemål om vad som ska finnas i matväg och hur det ska serveras, så nu är det bara att sätta fart med inköp och fortsatt planering, säger Helena innan hon hastar vidare för att servera dagens lunch till hungriga matgäster.

Kooperativa hyresrättsföreningen
Tallen är ett trygghetsboende avsett för personer över 65 år. Idag finns 54 lägenheter i Tallen och nyligen togs beslut att bygga ytterligare 39 nya bostäder.

I lokalerna, som ägs av Riksbyggen finns även kommunens hemtjänst och matsalen. Mellan 40-50 gäster på lunch är inte ovanligt. De som kommer för att äta är både hyresgäster och även äldre som bor i närheten. Tallens kök levererar även mat till Sollidens äldreboende och matlådor till de som beställt inom hemtjänsten. Det går även bra att hämta matlåda om så önskas.

 

Du vet väl om att du kan följa våra kommunala verksamheter på Instagram? Logga in på Instagram och sök efter "lindesbergskommun". V. 51, julveckan, är det Tallens trygghetsboende som har hand om kontot.