Translate site

Musikfond möjliggör musicerande

Lindesbergs kommun har mottagit ett arv från Lindesbergsbon Britta Eriksson
- för att under tio års tid arrangera konserter, eller på annat sätt möjliggöra ett brett musikutbud i Lindesbergs kommun. Hälften av summan ska gå till klassisk musik och hälften till övrig musik.

- Vi är glada över att få förvalta Brittas arv och kommer genom den här musikfonden att samarbeta med föreningar och andra intressenter för att sprida konserter i hela kommunen. Att höra på live- musik tillsammans med andra är magiskt. Det är också extra kul att Britta valde att skänka pengar till just musik eftersom det är något som alla har en relation till, säger Kristina Öster, kulturchef.

Britta Eriksson dog 2016 och blev 88 år. Hon bodde på gården Saxhagen tillsammans med sin bror, Harald. Hon var modist och ägde en hattaffär i Lindesberg som hette Lillys mode. En av Brittas nära vänner beskriver henne som en rak och rejäl kvinna. Britta var bland annat med och startade damhandbollen i Lindesberg, åkte Vasaloppet och vandrade i fjällen. Hon var en person som skred från tanke till handling och fick saker gjorda.

Den första konserten blir ett samarbete mellan kommunen och Ullersätters bygdegårdsförening. Det är Phonobel trio som gästar Ullergården lördagen den 30 december kl.16.00. Phonobel trio kommer att spela jazziga och folkliga toner med vintriga inslag. Trion består av Elina Hultman, Johan Hultman, Mats B Olsson. Biljetterna kostar 50 kr och går att förköpa på Lindesbergs stadsbibliotek, 0581-81145. Fika går att köpa på plats.

Kommunen har också beställt ett nyskrivet verk av Mattias Risberg som kommer att framföras under 2018.

Kompositör Mattias Risberg
Mattias är en musiker/kompositör med piano som huvudinstrument. Han är utbildad kompositör, improvisatör och lärare vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hans fält är främst jazz, improvisation, artrock, samtida musik och han korsar gärna gränserna mellan olika konstformer. Han har ett eget band, Ritualia och spelar i några andra konstellationer, som Yun Kan 10 och TAKT & TON, band som innehåller några av Sveriges mest framstående impro-musiker.

Mer information: kultursekreterare Sara Sporre tfn 0581-81145 eller sara.sporre@lindesberg.se


Phonobel trio gästar Ullergården utanför Frövi den 30 december kl 16.00. Biljetterna kostar 50 kr och går att förköpa på Lindesbergs stadsbibliotek, 0581-81145.
Fika går att köpa på plats.

Mats B Olsson
Musiker, låtskrivare, arrangör och bandledare med världen som arbetsfält. Han har samarbetat med en rad svenska och internationella artister, turnerat jorden runt med några av Asiens största akter, gjort filmmusik i Bollywood och skrivit låtar åt FN.

Elina Hultman
Elina är väletablerad sångerska, pianist och artist. Hon är frilansande musiker och sångerska. Privata konserter, radio- och tv-uppdrag. Framföranden inför Kungafamiljen och Sveriges Riksdag finns på hennes meritlista.

Johan Hultman
Johan är professionell trumslagare och percussionist. Utbildad på Örebro musikhögskola. Frilansare sedan 1999. Med framträdanden bl.a. på Sveriges Riksdag, Olof Palmes minnesceremoni, Stockholm Water Front. Tv och Radio framträdanden samt studiomusiker på skivinspelningar. Kapellmästare och musikrådgivare till teaterproduktioner och större event.