Elda utomhus

Tänk på att du själv alltid är ansvarig för den eld du tänder. Även om det regnar kan det vara mycket torrt under ytan. Se alltid till att ha släckutrustning som vattenslang, hinkar och strilkannor i beredskap samt telefon för eventuell larmning.

Regler för eldning​

Under förutsättning att eldningsförbud inte är utfärdat är det endast tillåtet att elda torrt trädgårdsavfall, till exempel grenar och löv. Trädgårdsavfall ska i första hand komposteras och kan lämnas till återvinningscentralerna. Om du eldar torrt trädgårdsavfall får det inte uppstå olägenhet för de kringboende eller finnas brandrisk.

Allt annat avfall är förbjudet att elda så som sopor, möbler, däck eller liknande. Anledningen till att det är förbjudet att elda annat avfall än trädgårdsavfall är att det vid eldningen bildas giftiga ämnen på grund av låg förbränningstemperatur och brist på rökgasrening.

Eldning får aldrig ske i strid mot gällande brandföreskrifter.

Mer information och goda råd om eldning utomhus finns på Nerikes Brandkårs webbplats.

Nerikes Brandkår - elda och grilla utomhus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Valborgsmässoeldar

​Den som ska arrangera en valborgsmässoeld har ansvaret för säkerheten kring bålet och att förebygga, hindra eller begränsa så att elden inte sprider sig. Eldning sker alltid på eget ansvar. Det är framförallt i torr väderlek i kombination med stark vind som elden kan vara svårt att hantera. Då måste du vara extra försiktig eller inte elda alls.

Kontakt Samhällsbyggnad Bergslagen

0587-55 00 40

Telefontider

  • Vardagar 10-12 och 13-15.
  • Dag före helgdag 10-12.

Besöksadress och besökstider

Prästgatan 6 i Lindesberg

  • Vardagar 10-12 och 13-15.
  • Dag före helgdag 10-12.

Mejla

info@sb-bergslagen.se

Skicka brev

Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen

711 80 Lindesberg

Text

Senast uppdaterad