Fyrverkerier

Många människor ser smällare och fyrverkerier som ett festligt och trevligt sätt att fira högtider, men det gäller inte alla.

Många uppskattar ett färgglatt himlaspel men för andra är det både jobbigt och skrämmande med smällar, tjut och smattrande vid alla möjliga tillfällen, kanske under flera dygn. Även våra husdjur, liksom vilda djur, kan uppleva mycket obehag av smällarna och fara illa.

Vad säger lagen?

Du måste vara 18 år för att köpa, inneha eller använda fyrverkerier. Tillstånd krävs om raketerna väger mer än 500 gram, innehåller metall eller om du befinner dig närmare än 10 kilometer från en flygplats. Smällare är förbjudna i Sverige.

Nerikes Brandkår - fyrverkerier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Polisen - tillstånd för fyrverkerier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tänk på varandra, både människor och djur

Att med sina fyrverkerier utsätta någon för en skaderisk eller riskera skada på egendom är aldrig tillåtet. Som kommun kan vi inte påverka hur människor hanterar fyrverkerier eller om de följer ordningslagen, det är en fråga för polisen.

Däremot vill vi gå ut med en uppmaning till alla som tänkt sig att fira med fyrverkerier att noggrant tänka på när, var och hur du gör det. Tänk på att det är många, både människor och djur som upplever pyroteknik som mycket obehagligt eller skrämmande. Försök att välja en plats där risken och obehaget blir minimala och begränsa ditt smällande i tid i stället för att dra ut på det.

Senast uppdaterad