Matförgiftning

Om du misstänker att du blivit sjuk av mat, ska du kontakta samhällsbyggnadsförvaltningen och anmäla att du blivit matförgiftad. Det är viktigt att du kontaktar oss så snabbt som möjligt för att undvika att fler blir sjuka!

Orsaker

De flesta matförgiftningar beror på att bakterier har förorenat maten och sedan förökat sig. Man kan bli sjuk både av bakterier och av gifter som bakterierna bildar. Matförgiftning kan även bero på virus, mögelsvampar och ha andra orsaker. Allergiska och överkänsliga personer kan bli sjuka av att ämnen de inte tål finns i maten.

Information om matförgifningar och dess orsaker från Livsmedelsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utredning

När vi får in en anmälan om misstänkt matförgiftning görs en utredning av vad som har hänt. En livsmedelsinspektör besöker matserveringen eller butiken där du köpt maten och gör en kontroll. Vid kontrollen går vi till exempel igenom verksamhetens rutiner, kontrollerar hygienen i verksamheten, kontrollerar städningen och mäter temperaturer. Om det finns livsmedel kvar tas matprover. Detta görs för att undersöka vad som har hänt och för att förhindra att fler blir sjuka.

Mer information om matförgiftningar och dess orsaker finns på Livsmedelsverkets hemsida.

Kontakt Samhällsbyggnad Bergslagen

0587-55 00 40

Telefontider

  • Vardagar 10-12 och 13-15.
  • Dag före helgdag 10-12.

Besöksadress och besökstider

Prästgatan 6 i Lindesberg

  • Vardagar 10-12 och 13-15.
  • Dag före helgdag 10-12.

info@sb-bergslagen.se

Skicka brev

Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen

711 80 Lindesberg

Text

Senast uppdaterad