Invasiva arter

Antalet invasiva främmande arter som finns i Sverige ökar för varje år. En stor del av dessa skapar problem för naturen och människan.

Antalet främmande arter som finns i Sverige ökar för varje år. Cirka 2000 främmande arter har lyckats etablera sig i Sverige - på land och i vatten. En fjärdedel av dessa skapar problem för naturen och människan och kallas därför invasiva främmande arter.

Invasiva arter på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jätteloka

Jättelokan är storväxt och kan bilda mycket stora och täta bestånd, en främmande invasiv växt som ska bekämpas. Den sprider sig lätt och tränger undan andra växter. I täta, skuggande bestånd slår den undan förutsättningarna för annan växtlighet.

Ladda ner informationsbroschyr om jättelokan, pdf Pdf, 430.9 kB.

Jättelokan har en växtsaft som i kombination med solljus kan ge brännskador. Vid bekämpning av jätteloka är det nödvändigt att använda skyddskläder. Ju tidigare man bekämpar jättelokan desto större chans har man att stoppa spridningen.

Hur och var lever jättelokan?

Jättelokan blommar juli till augusti och förökar sig genom fröspridning och kan självpollinera, vilket innebär att arten kan grunda nya populationer utifrån en enda planta. För att fröna ska gro behövs en cirka två månader lång period med temperaturer kring två till fyra grader.

Känner du till någon växtplats med jätteloka?

Om du känner till någon plats där jättelokan växer skicka ett mejl till samhällsbyggnadsförvaltningen och beskriv platsen. Det är bra om du har möjlighet att ta en bild och skicka med.

Kontakt

0581-55 00 40

Telefontider

  • Vardagar 10-12 och 13-15.
  • Dag före helgdag 10-12

Akuta ärenden utanför telefontid

019-14 76 42

Besöksadress och besökstider

Prästgatan 6 i Lindesberg

  • Vardagar 10-12 och 13-15.
  • Dag före helgdag 10-12.

Mejla

Samhallsbyggnad@lindesberg.se

Skicka brev

Samhällsbyggnadsförvaltningen

711 80 Lindesberg

 

Text

Senast uppdaterad