Utvecklingspunkter i Lindesbergs kommun

I Lindesbergs kommun arbetar vi med utvecklingspunkter. En utvecklingspunkt är den naturliga mötesplatsen på orten.

Bild på gröna fält och röda stugor i fonden. Bild tagen i Uskaboda.

Hit kommer man och träffas över en kopp kaffe, gör sina ärenden över nätet, tar del av information via broschyrer och mycket annat. Det är också forumet där idéer, initiativ och utvecklingstankar samlas. Genom att utföra vissa tjänster åt kommunen erhåller också den förening som driver utvecklingspunkten en ersättning.

Förutom en samlande kraft för bygden är en utvecklingspunkt också en mötesplats för kommunen. Här samordnas de frågor som är viktiga för en positiv landsbygdsutveckling. I nuläget finns fem utvecklingspunkter.

Utvecklingspunkter

Utvecklingspunkten i Fellingsbro drivs av Fellingsbro Sockenförening som också driver Sockenstugan som är en samlingspunkt för invånarna.

Bild på Alida Malm (Föreningen Fellingsbro Socken) och Wilhelm Magnusson (Lindesbergs kommun).

Alida Malm (Föreningen Fellingsbro Socken) och Wilhelm Magnusson (Lindesbergs kommun)

Sockenstugan är en samlingslokal som föreningar kan låna för sina möten och olika aktiviteter. Här finns också samhällsinformation i form av tidningar och broschyrer. I sockenstugan finns dator med internetuppkoppling (wifi) som kan användas utan kostnad. Det finns möjlighet att kopiera till självkostnadspris. Kaffe med dopp finns att köpa och det finns även en butiksyta där lokala företag säljer sina produkter.

Fellingsbro Sockenförening driver fellingsbro.se som är en webbsida med information för invånarna på orten och i kommunen.

Fellingsbro Sockenförening arbetar idag med sju strategiska arbetsgrupper som var och en fokuserar på olika frågor som är viktiga för en levande landsbygd.

Fellingsbro Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Handlingsplan utvecklingspunkt Fellingsbro Pdf, 187.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Kulturcentrum i Ramsberg har arbetat intensivt och lyckat för att skapa en naturlig mötesplats i bygden.

Bild på Britt-Marie Ohlsson (Kulturcentrum Ramsberg) och Wilhelm Magnusson (Lindesbergs kommun).

Britt-Marie Ohlsson (Kulturcentrum Ramsberg) och Wilhelm Magnusson (Lindesbergs kommun).

Genom Kulturcentrums biblioteksverksamhet och breda utbud av arrangemang har bygden lyckats skapa en fantastisk gemenskap. Ramsbergsborna har fått en mötesplats och besökande till kommunen och bygden har möjlighet att få information och tips om aktiviteter och utflyktsmål.

Kulturcentrum är den naturliga mötesplatsen för alla där man kan utbyta tankar och idéer. En plats som man kan gå till för att få social samvaro och möjlighet att ta en fika.

Ramsberg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Handlingsplan utvecklingspunkt Ramsberg Pdf, 105.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Ullersäters bygdegårdsförening bedriver sin verksamhet och utvecklingspunkt i Ullergården som är öppen för alla.

Bild på Kjell-Åke Wijk (Ullergården) och Wilhelm Magnusson (Lindesbergs kommun).

Kjell-Åke Wijk (Ullergården) och Wilhelm Magnusson (Lindesbergs kommun).

Verksamheten är väldigt varierad med aktiviteter för alla åldrar. Sedan starten 2012 har Ullergården fått ett gott rykte som en attraktiv samlingslokal och hemvist för en aktiv verksamhet med allt från målarcirklar, kurser, teater, konserter, pubafton, melodikryss, barnvandringar, barndisco och mycket annat. Dessutom har vi arrangerat ett antal träffar med representanter för kommunen för att diskutera olika frågor och lokala initiativ.

Ullergården har tillgång till fiberuppkoppling och fritt WiFi. Lokalen erbjuder samling för 100 personer. Den har även entré anpassad för rullstol samt särskilt utmärkt handikapparkering.

Ullergården Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Handlingsplan utvecklingspunkt Ullersätter Pdf, 95.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Vedevågsvisionen arbetar med sin utvecklingspunkt i Kvarnbacka Café precis bredvid den lokala affären Kvarnbacka Livs.

Bild på Wilhelm Magnusson (Lindesbergs kommun) och Jan Hård (Vedevågsvisionen).

Wilhelm Magnusson (Lindesbergs kommun) och Jan Hård (Vedevågsvisionen).

Vedevågsvisionen anordnar informationsträffar, arrangemang, utvecklar badplatser och markerar ut sjöleder för att nämna några projekt och initiativ. Närheten till affären och att den verksamheten och servicen får fortsätta ligger orten varmt om hjärtat.

Via Vedevågs hemsida så sprids mycket god information och föreningen ger även ut Vedevågsbladet för information om vad som är på gång och vad de lokala företagen har att erbjuda för att utveckla servicen i Vedevåg.

Vedevågsvisionen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Handlingsplan utvecklingspunkt Vedevåg Pdf, 99 kB, öppnas i nytt fönster.

Avtalsbaserat samarbete

Utvecklingspunkterna är en typ av avtalsbaserat samarbete mellan kommunen och en ort. Via utvecklingspunktsavtalet bistår utvecklingspunkten kommunen med viss service till lokalsamhället och bidrar i kommunens utvecklingsarbete. Tidigare kallades dessa punkter servicepunkter.

Genom att tydligt skapa samarbetsparter där vi kan fokusera utmaningar, möjligheter och olika frågeställningar gällande förutsättningarna för hela kommunens utveckling finns det en tydlighet och fokus i frågorna som vi tillsammans behöver diskutera.

Vi är alltid öppna för alla sorters samtal gällande landsbygdsutveckling. Har du tankar och funderingar, tveka inte att höra av dig till någon av utvecklingspunkterna eller Lindesbergs kommun.

Avtal som ligger till grund för samarbetet - Avtal utvecklingspunkt Lindesbergs kommun Pdf, 152.3 kB.

Kontakta näringslivsenheten

Martina Björck, näringslivsansvarig

martina.bjorck@lindesberg.se

0581-810 96