Kulturskolans integrations- och utvecklingssprojekt
Vi på kulturskolan driver en rad olika utvecklingssprojekt som du som kommuninvånare kan ta del av.
Sedan starten 2015 har kulturskolan erbjudit en rad olika integrations- och utvecklingsprojekt på skolor, fritids och fritidsgårdar runt om i kommunen.
Projekten syftar till att göra kultur, i olika uttryck, tillgänglig för barn och ungdomar i hela vår kommun oavsett t ex funktionsnedsättning, socioekonomiska hinder eller begränsad möjlighet att ta sig till kommunens centrala delar med kollektivtrafik.
Utvecklingsprojekten finansieras idag genom bidrag från Kulturrådet vilket gör det möjligt för oss att erbjuda ett avgiftsfritt deltagande. Vissa projekt har löpt över ett flertal år och har då utvecklats över tid. De barn och ungdomar som deltar i projekten är i förskole- till gymnasieålder.
Bakgrund
2015 startades "Hux Flux" som var ett integrationsprojekt där barn, unga och vuxna träffades. Projektet finansierades av medel från Migrationsverket. Här skapade vi en mötesplats för att ta vara på den kulturella mångfalden i kommunen. Syftet med Hux Flux var att förbättra situationen för de nyanlända och att främja integrationsprocessen. Kulturskolans populära kulturgård Hux Flux hade öppet en kväll i veckan med dans och bildskapande verksamheter på programmet.
I slutet av augusti 2018 beslutade regeringen om en ny förordning för det kulturskolebidrag som kulturskolor kan söka från Kulturrådet. Bidraget betalas ut via Kulturrådets Kulturskolecentrum. För den intresserade finns mer att läsa på Kulturrådets hemsida Kulturrådet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kulturskolan ansöker årligen om bidrag från Kultururådet i syfte att kunna driva olika utvecklingsprojekt. Projekten ersätter inte den obligatoriska undervisningen utan dessa projekt är självständiga och sker på raster, håltimmar och i anslutning till skoldagens slut. Genom projekten gör vi kultur, i olika former och uttryck, tillgänglig för barn och ungdomar i exempelvis socioekonomiskt svaga områden och för de som bor i kommunens ytterområden med begränsad möjlighet att ta sig till kommunens centrala delar med kollektivtrafik. Vi driver även projekt som möjliggör för barn och unga med funktionsnedsättning att delta oberoende av individuella förutsättningar. Hittills har vi beviljats bidrag, i varierande omfattning, varje år sedan starten. Tack vare dessa bidrag har vi kunnat erbjuda barn och unga att delta i dessa verksamheter utan kostnad.
Beskrivning av projekten
Hux Flux
"Hux Flux", kulturskolans kulturgård, startades 2015 som ett integrationsprojekt där barn, unga och vuxna kunde träffas. Det var en mötesplats där vi tog till vara på den kulturella mångfald vi har i vår kommun. Syftet med Hux Flux var att förbättra situationen för de nyanlända och att främja integrationsprocessen.
Som en transformation av kulturgården Hux Flux växte världsmusikensemblen ”Orkester Flux” fram. Det var en orkester där ungdomar och vuxna från olika bakgrunder och olika delar av världen kunde mötas och musicera tillsammans. Orkestern deltog tillsammans med stråkorkestern Musica Linde i en konsert.
Musik nyanlända elever
Hösten 2016 startade vi upp ett integrationsprojekt på Lindeskolan där gymnasiets elever gratis och under skoltid kunde delta i gitarr och pianoundervisning. Målgruppen var de nyanlända, men verksamheten var öppen för alla elever på skolan. Vi skapade en mötesplats för elevgrupper som normalt inte når varandra vilket är berikande för alla elever på skolan. Genom gemensamma aktiviteter skapas förutsättningar för att träffa nya vänner och fler får komma in ett kreativt nätverk vilket i sin tur förhoppningsvis öppnar för fler utvecklingsmöjligheter inom studier, fritid och arbetsliv.
Art Camp
Lindesberg, Kulturum
Var en kul och kreativ fritidsverksamhet, för elever i årskurs 5-7, en eftermiddag i veckan i kulturskolans egna lokaler på Lindeskolan. Eleverna fick lära sig grunderna i digital fotografering, Photoshop, animation och prova på och utveckla sina färdigheter inom traditionella tekniker som måleri, teckning och tryck.
Lindesberg, Lindbackaskolan
Ett kulturfritids för elever i årskurs 7-9 efter skoldagens slut på Lindbackaskolan. Eleverna erbjuds möjlighet att spela/spela in rockband och att arbeta med foto och filminspelning, t ex i hur man gör en snygg TikTok eller fotar för att synas på sociala medier. Projektet är ett samarbete mellan personal från kulturskolan och Lindbackaskolans trygghetsvärdar.
Frövi
Projektet är en fritidsverksamhet för högstadieelever på Fröviskolans fritidsgård. En grupp elever spelade i band och spelade in och redigerade en musikvideo.
Verksamheter på skolor och i samarbete med fritidsgårdar
Ett flertal av de projekt vi drivit med hjälp av bidrag för Kulturrådet har genomförts i samarbete med fritids och fritidsgårdar på skolorna. Sedan 2017 har elever kunnat medverka i dans- och bildprojekt, i direkt anslutning till efter skoltid. Verksamheterna har genom åren erbjudits på i stort sett alla grundskolor i kommunen.
I ett av projekten kunde mellan- och högstadieelever under 2019-2020 medverka i musikverksamhet på Fröviskolans fritidsgård. Det var en öppen verksamhet där eleverna kunde spela i ensemble, sjunga eller öva på instrument. Ofta återkom grupper av elever och spelade tillsammans.
Dans för Hälsa
Dans för hälsa är en satsning i syfte att motverka och minska stressrelaterad psykisk ohälsa hos flickor. Gruppen ska vara ett forum där man tryggt kan utforska rörelser och uttrycka känslor utan prestationskrav. Verksamheten startades upp på efterfrågan av och i samarbete med elevhälsan i Lindesberg våren 2022. Två av kulturskolans pedagoger har utbildats i konceptet. Elever i grundskoleålder har kunnat delta i verksamheten på skolorna Storå, Lindbacka och Frövi.
Under 2024 planerar vi att utveckla verksamheten genom att erbjuda Dans för hälsa i en blandgrupp för flickor och pojkar på en grundskola i södra delen av kommunen. Skolan har ett flertal socioekonomiskt svaga områden som sitt upptagningsområde. Skolan är belägen i utkanten av kommunen med begränsad möjlighet att ta sig till kommunens centrala delar med kollektivtrafik.
Dans på fritidstiden
Elever i grundskoleålder har kunnat delta i dans efter skolans slut på fritidstiden på skolorna Ekbacken, Hagabacken, Brotorp och Björkhaga.
Mediaverkstad
Under läsåret 2017-2018 kunde högstadieelever delta i en mediaverkstad vilket en grupp elever från Stadsskogsskolan gjorde. Verksamheten bedrevs i kulturskolans egna lokaler på Lindeskolan.
Anpassad grund- och gymnasieskola
I samarbete med anpassad grund- och gymnasieskola undervisar lärare inom kulturskolan eleverna i estetiska uttryck som musik, drama, dans och rytmik. Undervisningen genomförs, individanpassat och i grupp, i deras egna anpassade lokaler på Lindbackaskolan och Lindeskolan vilket gör det möjligt för alla elever att medverka. Projektet är och har varit ett bra komplement till den ordinarie obligatoriska musikundervisningen. En elevgrupp har t ex spelat rockband och uppträtt för klasskamraterna
Språkutveckling genom sång och drama
Projektet Språkutveckling genom sång och drama har som mål, att genom sång och musik, rim och ramsor, rollekar, fantasi och improvisationsövningar, stärka språkutvecklingen hos barn i förskoleålder. Målgruppen är framför allt nysvenskar men även små barn som ännu inte ”äger” sitt språk. Projektet kommer att genomföras på förskolor i områden där många nyanlända bor och där språkutvecklingen bland barn i förskoleålder är låg.
Nu pågående projekt
- Art Camp Film/drama, i samarbete med Lindbackaskolans fritids samt deras socialpedagoger
- Anpassad grund- och gymnasieskola enskilt och i grupp i musik, dans och drama.
- Dans för hälsa i samarbete med elevälsan.
Kommande projekt
I den ansökan om bidrag vi skickade in till Kulturrådet i februari i 2024 ansöker vi om bidrag för att driva och utveckla följande projekt:
- Art Camp kulturfritids på Lindbackaskolan.
- Anpassad grund- och gymnasieskola enskilt och i grupp, musik, dans och drama.
- Dans för hälsa i samarbete med elevhälsan.
Genomförda projekt
2015
Hux Flux
2016
Musik (piano, sång och gitarr) för elever på gymnasiets språkintroduktionsprogram.
2017
Dansverksamhet för elever i åk 1-6 på skolorna Ekbacken, Vedevåg och Frövi.
Musik (piano, sång och gitarr) för elever på gymnasiets språkintroduktionsprogram på Lindeskolan.
Bildskapande verksamhet för gymnasielever på Lindeskolan.
Mediaverkstad för elever i åk 7-9 på Lindeskolan.
2018
Dansverksamhet för elever i åk 1-6 på skolorna Ekbacken, Vedevåg, Björkhaga och Frövi.
Musik (piano, sång och gitarr) för elever på gymnasiets språkintroduktionsprogram.
Bildskapande verksamhet för gymnasielever på Lindeskolan.
Bildskapande verksamhet för elever i åk F-6 på Ekbackens skola
”Hux Flux” - kulturgården på Lindeskolan.
Världsmusikensemblen ”Orkester Flux” på Lindeskolan.
Mediaverkstad för elever i åk 7-9 på Lindeskolan.
2019
Dansverksamhet för elever i åk 1-6 på skolorna Ekbacken, Björkhaga och Hagabacken.
Musik (piano, sång och gitarr) för elever på gymnasiets språkintroduktionsprogram.
Bildskapande verksamhet för gymnasielever på Lindeskolan.
Bildskapande verksamhet för elever i åk F-6 på Ekbackens skola
Världsmusikensemblen ”Orkester Flux”
Art Camp – bild och foto/film för elever i mellanstadieålder och uppåt.
Musik för elever på Fröviskolans fritidsgård.
Musik och drama för elever inom gymnasiesärskola på Lindeskolan.
2020
Art Camp – bild och foto/film för elever i mellanstadieålder och uppåt på Lindeskolan.
Dansverksamhet för elever i åk 1-4 på skolorna Ekbacken och Hagabacken.
Bildskapande verksamhet för gymnasielever på Lindeskolan.
Bildskapande verksamhet för elever i åk F-6 på Ekbackens och Vedevågs skola
Musik för elever på Fröviskolans fritidsgård.
Musik och drama för elever inom grund- och gymnasiesärskola på Lindeskolan.
2021
Art Camp – bild och foto/film för elever i mellanstadieålder och uppåt på Lindeskolan.
Art Camp – musik och musikvideo för elever i högstadieålder på fritids Fröviskolan.
Bildskapande verksamhet för gymnasielever på Lindeskolan.
Bildskapande verksamhet för elever i åk F-6 på Björkhaga och Vedevågs skola.
Musik och drama för elever inom grund- och gymnasiesärskola på Lindeskolan.
2022
Art Camp – bild och foto/film för elever i mellanstadieålder och uppåt på Lindeskolan.
Art Camp – musik och musikvideo för elever i högstadieålder på fritids Fröviskolan.
Bildskapande verksamhet för gymnasielever på Lindeskolan.
Bildskapande verksamhet för elever på fritids i åk F-6 på Björkhaga, Ekbackens och Vedevågs skolor.
Musik, rytmik och drama för elever inom grund- och gymnasiesärskola.
Dans för Hälsa för flickor på grundskolorna Lindbackaskolan och Storåskolan.
Elever i grundskoleålder har kunnat delta i dans efter skolans slut på fritidstiden på skolorna Hagabacken och Brotorp.
2023
Art Camp – bild och foto/film för elever i mellanstadieålder och uppåt.
Art Camp – musik och musikvideo för elever i högstadieålder på fritids Fröviskolan.
Bildskapande verksamhet för gymnasielever på Lindeskolan.
Bildskapande verksamhet för elever på fritids i åk F-6 på Brotorpsskolan.
Musik, rytmik och drama för elever inom anpassad grund- och gymnasieskola.
Dans för Hälsa för flickor på grundskolorna Lindbackaskolan, Fröviskolan och Storåskolan.
Elever i grundskoleålder har kunnat delta i dans efter skolans slut på fritidstiden på skolorna Hagabacken, Brotorp och Björkhaga.
Kontaktpersoner
Kontaktpersoner i projekten:
Erik Lundqvist, rektor
Klas Friman
Art Camp
Johan Wennman
Anpassad skola
Senast uppdaterad