Se upp för telefonbedrägeri, så kallad ”vishing”!

Under förra året ökade telefonbedrägerier mot äldre i hela landet, så kallas "vishing". Genom att utge sig för att ringa från banken, har bedragare lyckats lura till sig personliga bankkoder och sedan kommit åt pengarna på kontot.

De som ofta råkar illa ut är våra äldre medborgare. Polisen rekommenderar nu alla att prata med sina äldre närstående och varna dem för att lämna ut bankkoder eller logga in på sina bankkonton vid uppmaning.

– Det är viktigt att prata med de äldre och varna dem att inte lämna ut bankkoder eller att logga in på sin internetbank om de blir uppmanade att göra så. Banker ringer aldrig upp sina kunder och ber om dessa uppgifter, säger Stefan Toll, polis i Lindesberg.

För att undvika lurendrejeri har polisen sammanställt en lista med tips:

Polisens tips – så undviker du att bli lurad

  • Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Mer information
Begreppet ”vishing” är ett uttryck som kommer av begreppet ”voice phishing”, som betyder att muntligt fiska efter lösenord.

Vishing är den typ av bedrägerier som ökar mest i Sverige. Nationella operativa avdelningen (Noa) beslutade därför i början av september förra året om en så kallad nationell särskild händelse för att få stopp på bedrägerierna, projektet Dimma. Polisen samordnar nationellt och samverkar även med externa aktörer som banker och kommuner.

Senast uppdaterad