Nu väntar filmvisning och premiär!

Under hösten 2018 har närmare femhundra förskolebarn barn
i åldern 4–5 år fått lära sig att göra film tillsammans med kursledarna Malin Dahl och Jonny Wernersson från Backa studios i Vedevåg. Den 19 och 21 mars väntar filmvisning och premiär på biografen i Lindesberg.

-Vi rullar ut röda mattan och bjuder in till en härlig filmpremiär som är mycket efterlängtad, berättar kultursekreterare Sara Sporre som samordnat projektet tillsammans med förskolechef Elionor Pettersson och kommunens kulturombudsgrupp på sju personer.

Tillsammans med Malin och Jonny har barnen fått djupdyka i så kallad stopp-rörelse teknik. Den bygger på enbildstagningar av figurer och miljöer som flyttas/byter ställning mellan tagningarna. Bland de vanligaste materialen vid stopp-rörelse animerade filmer används lera. Något som barnen haft roligt med i projektet.
- Barnen är fantastiska på att göra filmmanus. Ofta mycket bättre än vad vi vuxna är, så nu ska det bli väldigt kul att se det färdiga resultatet med våra minsta filmmakare, säger Elionor.

Även personalen på förskolorna har varit med och lärt sig filmteknik, så de kan fortsätta använda det i undervisningen.
-Vi kommer absolut ha stor nytta av vad vi lärt oss. Inte minst för att utveckla våra digitala färdigheter på Ipad och med mobiltelefon, menar Elionor.

Visning för allmänheten blir den 23 mars. Gratis biljetter finns att hämta på Stadsbiblioteket i Lindesberg, biblioteket i Fellingsbro, Frövi och Storå. Begränsat antal, max 5 biljetter/person. Det går inte att lägga undan biljetter, utan man måste hämta ut.

Mer information:
Sara Sporre 0581-811 45

Det är inom ramen för det statliga projektet ”Skapande skola” som Lindesbergs kommun har sökt och beviljats bidrag för andra året i rad. I år har 200 000 kr använts för att lära förskolebarn göra animerad film.

Relaterad information

Senast uppdaterad