Så här firas studenten i Lindesberg

Nu är det klart. Skolledning, personal och elever är klara med planeringen. Så här kommer studenten att firas i Lindesberg.

Skolledningen i Lindesbergs kommun har jobbat intensivt tillsammans med elever och personal för att hitta ett bra sätt att fira studenten. Nu presenteras upplägget som både tar hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer och elevers vilja att fira viktiga år av studier.

- Vi är oerhört stolta över våra fina elever och vi är glada att vi får möjlighet att genomföra studenten på Lindeskolan, även om det sker i en något reducerad form. Traditionsenligt har studentfirandet på Lindeskolan präglats av en fin stämning och ansvarstagande elever och vi ser fram emot att få en trevlig dag tillsammans, säger Staffan Hörnberg, gymnasiechef vid Lindeskolan.

Varje student får bjuda in max tre anhöriga till firandet på skolan. I övrigt är evenemanget inte öppet för allmänheten.

Utspring klassvis
Samtliga aktiviteter på studentdagen är schemalagda klassvis för att kunna skapa förutsättningar för social distansering och minska risken för smittspridning.
Dagen börjar med fotografering. Därefter sker samling klassvis i anvisade lokaler som är spridda i skolans olika byggnader. Studenterna kommer att få genomföra utspringet klassvis enligt ett upprättat schema. Anhöriga kommer att lotsas av funktionärer till och från skolans torg. Där kommer det att finnas särskilda och utsmyckade platser där de anhöriga ska stå.

Vädjar om ansvar
För att kunna genomföra firandet med respekt för restriktioner och allas hälsa krävs mycket förberedelser och logistik av Lindeskolan. Det kräver ett gemensamt ansvar under dagen.

- Vi vädjar till elever och vårdnadshavare att inte anordna några frukostaktiviteter där det förekommer alkohol. Skolan tillämpar en nolltolerans avseende alkohol och droger. Om någon elev kommer till skolan påverkad kommer vi att behöva skicka hem eleven omgående, berättar Staffan Hörnberg. Men vi hoppas och tror att alla elever kommer att respektera det här, tillägger han.

Regler och restriktioner
Om Folkhälsomyndigheten skulle ändra riktlinjerna innan studentdagen kan förutsättningarna för firandet komma att ändras. Enligt de restriktioner som finns från Folkhälsomyndigheten och Transportstyrelsen kommer inte firanden så som studentbaler och studentflak att kunna genomföras under studenten 2020.

Senast uppdaterad