Intresseanmälan för att bli röstmottagare

Här lämnar du in intresseanmälan för att arbeta som röstmottagare i Lindesbergs kommun i val till riksdag, kommun- och regionfullmäktige år 2022. Förtidsröstningen är 24 augusti – 11 september.

Hitta på sidan

Alla röstmottagare ska gå en utbildning, även du som tidigare har arbetat som röstmottagare. Utbildningen kommer att hållas i augusti och september år 2022.

Anmäl ditt intresse för att vara röstmottagare i vår e-tjänst.

För att kunna lämna in din intresseanmälan per e-tjänst behöver du e-legitimation.

Läs mer om val till riksdag, kommun och regionfullmäktige 2022 Länk till annan webbplats.

Vad händer sedan?

Efter att du skickat in intresseanmälan kommer valkansliet att kontakta dig. En intresseanmälan innebär inte någon garanti för att få tjänstgöra. Du som inte haft uppdrag som röstmottagare tidigare ska genomgå en enklare kontroll av lämpligheten för uppdraget, till exempel genom en intervju.

Vi tar hänsyn till önskemål om placering och försöker få en så bra sammansättning som möjligt i gruppen. Max två personer från samma familj får tjänstgöra som röstmottagare i samma valdistrikt. Valkansliet strävar efter att placera röstmottagare i lokaler i närheten av bostaden, alternativt i lokaler som röstmottagaren har särskild kännedom om. Det slutgiltiga beslutet om vilka som får arbeta som röstmottagare fattas av valnämnden.

För att vara röstmottagare i Lindesbergs kommun gäller följande:

• Du ska ha fyllt 18 år.
  • Du får inte stå som kandidat på en valsedel för 2022 års val till riksdagen, regionfullmäktige eller kommunfullmäktige.
  • Du får inte ha en aktiv roll som företrädare för ett parti i valrörelsen, till exempel som valledare eller som valsedelsutdelare utanför röstmottagningsställen.
  • Du som inte haft uppdrag som röstmottagare tidigare ska genomgå en enklare kontroll av lämpligheten för uppdraget, till exempel genom en intervju.
  • Du ska kunna avsätta en hel dag för arbete på valdagen, alternativt flera dagar för förtidsröstningen.
  • Du ska gå valnämndens utbildning inför valet. Utbildningen hålls i augusti och september 2022.
  • Du ska vara noggrann, stresstålig, serviceinriktad, hjälpsam och kunna arbeta i grupp.
  • Du talar god svenska. Andra språkkunskaper är meriterande.
  • Du ska gå att kontakta via e-post.

Exempel på vad du kan göra som röstmottagare:

• Ta emot röstande vid entrén.
  • Ordna kösystem för att förhindra trängsel på röstmottagningsställe.
  • Dela ut valkuvert och informera om hur valsedlarna ska läggas i kuverten.
  • Svara på frågor.
  • Se till att de röstande kan rösta i lugn och ro.
  • Hålla ordning vid valskärmarna och valsedelsborden.
  • Ta emot röster.
  • Pricka av i röstlängden.
  • Granska och räkna röster.

På valdagen tjänstgör du från cirka kl. 07.30, med flera raster, tills dess att alla röster är räknade sent på kvällen.

Som ersättning för att vara röstmottagare får du ett skattepliktigt arvode.

Kontakt

Svarar på frågor om röstmottagare och val till riksdag, kommun och regionfullmäktige. Valkansliet arbetar på uppdrag av valnämnden.

E-post: val@lindesberg.se