Så eldar du rätt

Vedeldning är en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige. Genom att elda på ett sätt som gynnar hälsa, miljö och klimat kan du minska utsläppen med upp till 50 procent och bidra till att luften blir bättre där du bor.

Eldning med ved är ett miljövänligt sätt att värma upp din bostad på. Samtidigt är det en källa för luftföroreningar. För att undvika att miljö- och hälsoskadliga ämnen släpps ut när du använder din vedeldade kamin, spis eller ugn är det viktigt att du eldar på rätt sätt. Småskalig vedeldning, det vill säga eldning i eldstäder som inte är den huvudsakliga uppvärmningskällan för bostaden, bör göras i mycket begränsad omfattning i tätbebyggda områden så att inte grannar blir störda. Eldar du rätt minimerar du risken att störa dina grannar med otrevlig röklukt. Med några få förändringar kan du göra stor skillnad för både hälsa och miljö.

Tips för att elda rätt:

  • Elda endast med ved. Att elda sopor, plast, impregnerat virke och liknande ger utsläpp av giftiga ämnen och är olagligt att elda eftersom det klassas som avfall.
  • Använd torr ved. En tumregel är att veden bör ha legat utomhus under tak i minst ett halvår och gärna ett år.
  • Använd briketter, block, tändpåsar eller fint huggna vedträn som tändmedel.
  • Stapla vedträna luftigt. Lägg exempelvis ett par större vedträn underst och några lager av mindre vedträn i en fyrkant ovanpå. Placera tändmedel i toppen, precis under de översta vedträna.
  • Om du vill hålla elden vid liv efter vedträna brunnit upp, lägg två till tre vedträn på glödbädden.

Tips för att få bättre förbränning:

  • Följ eldningsinstruktionen för din eldstad om du har en.
  • Se till att lufttillförseln är tillräcklig. Vid lagom lufttillförsel brinner brasan med klara gula lågor som är livliga men inte kraftfulla.
  • Om du eldar rätt ska röken inte synas alls, förutom om det är kallt. Då bildas ofarlig kondens som ser ut som vit rök.


Om du följer dessa råd kan du minska utsläppen av hälsofarliga luftföroreningar. En korrekt eldning förbrukar även mindre ved, vilket betyder att du inte behöver köpa eller hugga lika mycket ved. Sot- och tjärbildning minskar i skorstenen och minskar därmed risken för sotbränder.

Läs mer om hur du kan elda säkert på Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Läs mer om vedeldning

Om du funderar på att installera en eldstad så behövs en bygganmälan eller ett bygglov

Senast uppdaterad