Sverigefinnarnas dag 24 februari

Den sverigefinska flaggan fladdrar i vinden.

Den 24 februari firar vi sverigefinnarnas dag. Vi hissar den sverigefinska flaggan utanför kommunhuset och på biblioteket blir det filmvisning, utställning och sagostund på temat.

Sverigefinnarnas dag firas den 24 februari. I år firar vi dagen med att hissa den sverigefinska flaggan och med aktiviteter på biblioteket.

Lördag 24 februari på Grenverket

På Grenverket, Lindesbergs biblioteket, blir det sagostund kl. 13.00. Vi berättar finska djursagor och Taina Luodelahti berättar sagor på finska. Under dagen visas filmen ”Mitt hem är Sverige, men själen är finsk”. Vi visar även en liten utställning om författaren Hilkka Alm 1929-1995. Utställning av böcker med finsk anknytning. Från kl. 12.30 serveras det kaffe, saft och tårta.

Varför 24 februari?

År 2011 utsågs 24 februari till Sverigefinnarnas dag. Syftet med dagen är att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur. 2012 beslutade Svenska akademin att dagen ska anges som sverigefinnarnas dag i akademialmanackan.

Sveriges största nationella minoritet

• Den andra december 1999 erkändes fem minoriteter i Sverige varav sverigefinnar är den största gruppen med över 700 000 personer.
  • År 2010 kom lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk.
  • Sedan 2012 ingår Lindesberg kommun i det finska förvaltningsområdet, vilket innebär att finskspråkiga kommuninvånare har särskilda rättigheter. Ungefär var tionde person i kommunen har finskt påbrå.

Sverigefinska flaggan

Den sverigefinska flaggan har funnits sedan 2014 och är designad av Andreas Jonasson. Flaggan innehåller både Sverige och Finlands färger - vitt, blått och gult.