Vi satsar på ungdomars framtid genom stärkt stöd

Lärcentrum Magsugnen i Lindesberg.

Kommunen vill stötta ungdomar, som varken arbetar eller studerar, att få en tryggare framtid genom arbete och utbildning. Genom ett nära samarbete med civilsamhället, utbildningssektorn och Arbetsförmedlingen vill vi verka för att ungdomarna får tillgång till rätt insatser vid rätt tidpunkt.

Vi intensifierar vårt arbete för att stödja ungdomar som varken arbetar eller studerar (uvas) i åldrarna 18-29 år. Satsningen inkluderar även ungdomar som omfattas av Kommunala aktivitetsansvaret (KAA) i åldrarna 18-19 år. Genom ett brett samarbete mellan arbetsmarknadsenheten, Lindeskolan, civilsamhället, Arbetsförmedlingen och andra viktiga aktörer är målet att ge ungdomarna stöd för en tryggare framtid genom arbete och utbildning.

Vi är fast beslutna att göra skillnad för ungdomar som står utanför arbetsmarknaden och utbildningssystemet. Genom riktat stöd och vägledning kan vi ge dem bättre förutsättningar att utvecklas och finna sina egna vägar till arbete eller studier, säger Zila Conejeros, enhetschef arbetsmarknadsenheten, Lindesbergs kommun.

Fullt stöd för ungas framtid och hälsa

För att möta de ungas behov kommer arbetsmarknadsenheten att erbjuda hela sin verktygslåda – med insatser som praktikplatser, arbetsträning, stöd för att hitta arbete och utbildningsvägar. Vi vill därmed skapa förutsättningar för att fler unga i målgruppen ska kunna utvecklas och etablera sig på arbetsmarknaden. Då en fullföljd gymnasieutbildning ofta är en fördel i arbetslivet, fokuserar vi på individuellt anpassade lösningar för att hjälpa alla unga framåt, oavsett tidigare utbildningsbakgrund.

Vi vet att det gör stor skillnad för unga att känna sig sedda och få hjälp att hitta rätt väg. Genom att erbjuda stöd och vägledning i samverkan mellan gymnasieskolan och arbetsmarknadsenheten, kan vi göra deras resa mot arbetslivet tryggare och mer hållbar, säger Staffan Hörnberg, gymnasiechef på Lindeskolan.

Arbetsmarknadsenheten har även förstärkt sina resurser genom projektet Ciceron, som specifikt syftar till att stödja ungdomar att påbörja studier som kan leda till en fullständig gymnasieutbildning och förbättrade arbetsmöjligheter. Projektet är ESF*-finansierat och ägs av Samordningsförbundet Sofint. Lindesbergs kommun ansvarar för att genomföra projektet som beräknas pågå till 2027.

Samverkan för en hållbar framtid

Genom ett nära samarbete med civilsamhället, utbildningssektorn och Arbetsförmedlingen vill vi verka för att ungdomarna får tillgång till rätt insatser vid rätt tidpunkt. Den samlade kompetensen och engagemanget hos parterna ska bidra till en hållbar samhällsutveckling, där ungdomarnas mentala och fysiska hälsa står i fokus. Samtidigt bidrar de till framtidens arbetsmarknad och arbetsgivarnas kompetensförsörjningsbehov.

Föräldrar och ungdomar är välkomna att ta direktkontakt med Linda Öhman, projektledare för Ciceron, för information om projektet. Eller med Katarina Doverud, för frågor som rör Kommunala aktivitetsansvaret för ungdomar i åldrarna 18-19 år. Vi ser också fram emot dialog med civilsamhället, intresserade arbetsgivare och andra viktiga aktörer som vill vara med och bidra i arbetet.

Det är ett samhällsansvar att ge ungdomar möjligheten att nå sin fulla potential. Vi är stolta över att kunna erbjuda våra resurser för att stötta de unga som behöver det mest, tillsammans kan vi göra skillnad, avslutar Zila Conejeros.

*Europeiska socialfonden

Kontakt

Linda Öhman, projektledare Ciceron

Linda.ohman@lindesberg.se

0581-816 52

Katarina Doverud, för frågor om Kommunala aktivitetsansvaret

katarina.doverud@lindesberg.se

0581-813 87

Hesha Dino, arbetsmarknadshandläggare

hesha.dino@lindesberg.se

0581-816 56

Emmi Runnerström, arbetsmarknadshandläggare

emmi.runnerstrom@lindesberg.se

0581-816 45

Senast uppdaterad