Idag presenterades utredningarna för barn- och utbildningsnämnden

Entré till kommunhuset i Lindesberg.

Idag har barn- och utbildningsförvaltningen presenterat de färdiga utredningarna för barn- och utbildningsnämnden och lämnat sina förslag till beslut. Utredningarna har genomförts för att undersöka vilka förändringar som går att göra i kommunens förskolor och skolor.

Den 14 oktober fick barn- och utbildningsförvaltningen i uppdrag att utreda vilka förändringar som går att genomföra inom förskola och skola i Vedevåg och i norra delen av kommunen. Bakgrunden är att nämnden behöver spara cirka 30 miljoner kronor och att barn- och elevantalet minskar i kommunen.

Som läget är idag har vi en lokalstruktur som är alldeles för stor för våra behov. Det gör att vi får mindre pengar att satsa på lärare och pedagogiskt stöd, något som drabbar alla elever i Lindesberg, säger Michael Tybell, förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Förvaltningens förslag till beslut

Idag, måndag 2 december, presenterades de färdiga utredningarna för barn- och utbildningsnämnden. Utifrån utredningarnas resultat har förvaltningen lagt fram följande förslag till beslut:

1. Utredning av förskolor och skolor i norra kommundelen

Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår:

  • Att Storåskolans årskurs 7–9 flyttar till Lindbackaskolan.
  • Att Hagabackens skola F-3 flyttar till Storåskolans lokaler.
  • Att förskolorna Hagabacken och Lysmasken flyttar till Hagabackens skola.

2. Utredning av förskola och skola i Vedevåg

Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår:

  • Att Vedevågs skolas årskurs 4–5 flyttar till Fröviskolan respektive Björkhagaskolan.
  • Att Bergknallens förskola flyttar till Vedevågs skola.

Enkätsvar och analyser lyfter fram viktiga perspektiv

Inom utredningarna har förvaltningen skickat ut webbenkäter och genomfört risk- och konsekvensanalyser på de förskolor och skolor som berörs av förslagen. Flera medarbetare, elever och vårdnadshavare har svarat på enkäterna och resultaten visar att det finns flera viktiga aspekter att ta hänsyn till om nämnden fattar beslut om att genomföra förändringarna.

Vi förstår att det är många som är oroliga för hur förändringarna skulle kunna påverka våra elevers mående. Det gäller framför allt högstadiet i Storå som vi föreslår ska flyttas till Lindbackaskolan. Om den förändringen genomförs behöver vi givetvis ha en hög beredskap och tillsätta resurser för att skapa en trygg övergång, säger Michael Tybell.

Barn- och utbildningsnämnden ska fatta beslut i frågan under sitt nämndsammanträde den 16 december.

Vill du veta mer?

Läs mer om vilka förskolor och skolor som berörs av utredningarna

Läs mer om hur utredningsuppdragen har genomförts

Senast uppdaterad