Vad kommunen gör och vad du själv kan göra för att minska smitt­spridningen av corona­viruset

Lindesbergs kommun logotyp

Ny lag om smittskydd på serveringsställen

Från 1 juli gäller en ny lag om smittskydd på serveringsställen. Lagen är till för att förhindra trängsel och minska risken för att corona och covid-19 sprids. I Lindesbergs kommun är det Samhällsbyggnadsförvaltningen som ska kontrollera att lagen följs.

Den nya lagen om smittskydd på serveringsställen innebär exempelvis att restauranger och caféer behöver ta fram åtgärder för att undvika trängsel, informera sina gäster och ordna möjlighet till handtvätt.

Skyldigheter för den som driver ett serveringsställe

  • Ett serveringsställe ska vidta åtgärder för att undvika trängsel bland gäster. Gäster från olika sällskap ska kunna hålla minst 1 meters avstånd till varandra.
  • Ett serveringsställe ska se till att gäster intar mat och dryck sittande vid ett bord. Endast om det kan ske utan trängsel får gästerna hämta mat vid en disk eller en buffé.
  • Ett serveringsställe ska ge gästerna möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten eller erbjuda handsprit.
  • Ett serveringsställe ska ha tydlig och väl synlig information till gästerna som förklarar hur en gäst kan minska risken för smittspridning. Gästerna bör informeras om:
    - vikten att hålla avstånd
    - att sköta sin handhygien
    - att mat och dryck ska intas sittandes vid ett bord eller bardisk
    - att personer med symtom bör stanna hemma
  • Ett serveringsställe ska informera personalen om hur smittspridning mellan gäster hindras och vilka hygienrutiner som gäller.

Inom kommunen är Samhällsbyggnadsnämnden Bergslagen ansvarig tillsynsmyndighet för den nya lagen. Det innebär att Samhällsbyggnadsförvaltningen ska kontrollera att lagen följs och att trängsel inte uppstår på kommunens serveringsställen.

Smittskydd på serveringsställen

Senast uppdaterad 2020-08-07