Den 20 december 2018 har har det gått exakt 375 år sedan Lindesberg och Nora fick sina stadsprivilegier.

Med början i maj månad och fram till december i år har det arrangerats en rad aktiviteter som uppmärksammar våra fina städer på olika sätt. Alltifrån invigningskalas i Järle, till konstutställning, bakelsetävling och jubileumsfika på alla äldreboenden, hembygdsresa, stadskamp och stor körshow med Kalle Moreaus för att nämna något.

Jubiléet har tagit fasta både på vår gemensamma historia, men också tankar om hur framtiden kan se ut. Dessutom har det handlat om att vi är starkare tillsammans, än var och en för sig, även om en och annan stadskamp velat bevisa motsatsen. Men nu är tiden inne att blicka in i framtiden – hur kommer det se ut i våra städer om ytterligare tjugofem år, eller om hundra år?

Vi avslutar jubileumsåret tillsammans den 20 december

I den mörka decemberkvällen bjuds både lindesbergare och norabor på en sprakande eldshow av och med gycklargruppen Trix. Med virvlande eldsflammor, våghalsiga nummer och specialskriven musik av Jonas Färnlöf, text och sång av Siri Sigrand, bjuder gycklarna oss på en resa i fantasin – berättar om elden som livbringare, men också som något som ska respekteras och hanteras varsamt, precis som människorna i en stad.

I Nora blir det trumpetfanfar av Anders Hemström och Åke Rosengren innan Magnus Wetterholm talar. Nora fiskeklubb serverar korv med bröd, glögg och pepparkakor. I Lindesberg talar kommunstyrelsens vice ordförande Jonas Kleber och kommunen bjuder på glögg och pepparkakor. Dessutom är hela city Lindesberg öppet till klockan 20.00.

Varmt välkommen att avsluta jubileumsåret tillsammans!

Plats och tid:
Nora torg 20 dec kl.18.30
Lindesberg, Flugparken 20 dec kl. 20.00

Nora fick - samtidigt med Lindesberg - stadsrättigheter 1643. Statsmakterna hade förgäves sökt tvinga invånarna i Nora och Linde att flytta samman i en nybildad stad, Järle, varefter problemet löstes genom att ge stadsrättigheter till både Nora och Lindesberg.

Mer om städernas historia finns att läsa i jubileumsbroschyren ”Tillsammans750 år” som b la finns att hämta på våra bibliotek och turistbyråer.

Senast uppdaterad 2018-12-13