Frågor och svar om Feriejobb

Ansökan

Sker via ferieplatsen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Klicka på länken ansök, registrera dig och fyll i uppgifterna. Du kommer få en bekräftelse på din e-post om att din ansökan är mottagen inom kort efter att du ansökt. Om du skrivit fel i din ansökan eller vill justera något så går du in och redigerar de uppgifter som du vill ändra på, glöm inte att skicka in på nytt. Alla som söker r inte garanterade ett feriearbete. Vi har ett maxantal som vi kan ta emot. Det kan variera från år till år. Om du inte blir placerad får du ett e-postmeddelande med information om det.

Placering

Om du blivit tilldelad en plats får du e-post om ett placeringserbjudande i mitten av april. För att tacka ja till ditt erbjudande måste du svara på denna e-post, om du inte gör detta kommer du förlora din plats. Du måste även skriva på ditt anställningsavtal. Infinner du dig inte vid det datum som anges för påskrift av anställningsavtal erbjuds någon annan din plats. Om du inte kan komma för att skriva på avtalet på avsatt tid är det ditt ansvar att meddela ansvarig för ferie om detta och du får då möjlighet att skriva på avtalet vid ett annat tillfälle.

Vem kan söka?

Endast de åldersgrupper som står nämnda i informationen på hemsidan kan söka sommarjobb genom kommunen. Du måste också vara folkbokförd i Lindesbergs kommun. Bor du i annan kommun får du vända dig till den kommunen. Möjligheten finns även att söka som särskilt skäl, kontakta studieyrkesvägledare eller rektor för mer information.

Välja period

Det finns tre olika perioder. Du får erbjudande om att jobba en period. Du kan inte välja eller byta period. Har det framkommit förhinder efter att du fått ett placeringserbjudande så får du ringa till kontaktpersonen för ferie och höra om det går att ordna. Vi garanterar inte att du kan byta eller välja period. Du får då tacka nej till din placering. Feriearbete är ingen rättighet.

Vilka platser finns?

Kommunen har ett varierat antal platser. De allra flesta platserna är inom äldreomsorgen då den verksamheten rullar året runt och håller öppet över hela sommaren.

Det finns även platser inom barnomsorg så som fritids, förskola och vaktmästartjänster. En del platser inom skolkök/äldreomsorgskök finns. Vi kan inte garanter att du får den plats du önskar. Vi erbjuder en plats inom något av dessa områden. Vill du inte ha platsen meddela oss så snart som möjligt. Alla jobb är viktiga och en bra erfarenhet för framtida yrkesliv.

Resor till feriejobbet

Lindesbergs kommun är en geografiskt stor kommun. Vi har ferieplatser på flera platser orter i kommunen. Allt från Guldsmedshyttan till Fellingsbro. Det är inte säkert att du får ett erbjudande om feriearbete nära där du bor. Du kan till exempel få ett erbjudande om en plats i Frövi även om du inte bor där. Plats prioriteras främst utifrån vad du själv önskat i din ansökan. Därefter placerar vi så långt det går i närheten av din uppgivna adress. Vi har ofta fler ansökningar från Lindesberg centralt än vi har tillgängliga platser där, vilket innebär att det varje år reser ungdomar med exempelvis buss till sina feriearbeten. Kommunen betalar inte några resor till och från arbetet. Vi räknar också med att det går att cykla en bit på sommaren. Tänk på att du skall kunna ta dig till platsen du söker vid ansökan.

Utdrag ur belastningsregistret

Om du ska jobba med barn, på en förskola, i förskolekök, skolkök eller med funktionshindrade så måste du ha ett utdrag ur belastningsregistret. För att få detta så ska du själv besöka polisens hemsida. Där drar du ut en blankett som du fyller i och skickar till Polisen i Kiruna. När du får utdraget hemskickat måste du visa upp det hos Arbetsmarknadsenheten så vi får ta del av utdraget. Om du inte ordnat ett utdrag utan anmärkning i god tid innan du börjar ditt feriearbete kan din placering gå till annan sökande. Vi kan inte garantera ett byte av plats.

Arbetstid

Din arbetstid är 6 timmar, fem dagar i veckan i tre veckor. Du ska även kunna ha en rast under dagen, rasten är obetald tid, vilket kan innebära att du behöver vara på arbetsplatsen 6 ½ timme för att få ut rätt lön. Du anger på din närvarorapport hur du har jobbat och när du tagit rast. Se till att handledaren hjälper dig att fylla i rätt tider och att handledaren skriver under närvarorapporten innan den skickas iväg till Arbetsmarknadsenheten. Du ska själv även godkänna närvarorapporten genom att skriva under. Under ferieperioden får du som mest arbeta 90 timmar på tre veckor. Inget arbete utöver det ska utföras. Helgerna är du ledig. Midsommarafton är du ledig och ingen lön går ut för den dagen. Är du borta en dag kan det inte jobbas ifatt genom att arbeta längre dagar vid annat tillfälle.

Lön

Lönen för 2019 är 67 kr per timme. Semesterersättning är inräknad i timlönen. Lönen betalas ut månaden efter det att du har jobbat. Normal löneutbetalningsdag är den 27:e, alternativt extrautbetalningen i början av september.

Du har rätt till sjuklön om du påbörjat din anställning och jobbat minst en dag. Är du sjuk ringer du arbetsplatsen och meddelar detta så de kan fylla i rätt information på din närvarorapport. Du har en karensdag för vilken det inte utgår lön. Efter 7 dagars sjukdom behövs ett läkarintyg för att du ska ha rätt till sjuklön. Frånvaro utöver sjukdom eller annat giltigt skäl betalas inte.

Om något inte fungerar

Om du upplever att du inte får en bra handledning eller att du inte har fungerande arbetsuppgifter så vill vi att du hör av dig till ansvariga för feriearbetet på Arbetsmarknadsenheten. Om vi inte får informationen kan vi inte hjälpa dig. Prova alltid att prata med handledaren i första hand. Om du väljer att gå hem för att du upplever att det inte fungerar får du inte någon lön för din frånvaro. Därför är det viktigt att du pratar med oss innan du tar något beslut så vi får chansen att hjälpa dig på ett bra sätt. Du kan också vända dig till Fackets hjälptelefon för ungdomar på telefonnummer 020-56 00 56 (se även www.lo.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster).

Vi garanterar inte en ny plats om det inte fungerar, men finns möjligheten kan vi försöka lösa det om du meddelar oss i god tid. Har du själv några hinder/funktionsnedsättningar/allergier eller annat som du anser att vi eller handledaren bör känna till om dig innan jobbstart, så måste du själv meddela detta i ansökan. Ta gärna hjälp av oss som jobbar med feriearbete i kommunen eller med skolan/socialtjänst/studievägledare/kurator vid behov för att kommunicera detta med arbetsplatsen.

Senast uppdaterad 2019-02-22