Borgerlig vigsel

Borgerlig vigsel är ett alternativ till kyrkbröllop. Vill ni gifta er borgerligt, kontakta en vigselförrättare för tidsbokning och information.

En vacker blombukett i färgerna rosa, gul och grön. Buketten ligger i en stentrappa.

Innan ni kontaktar Lindesbergs kommuns vigselförrättare för bokning av tid, behöver ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Hindersprövning innebär att skatteverket undersöker om det finns ett lagligt hinder för att ni gifter er.

De intyg ni får av Skatteverket när hindersprövningen är klar kallas ”Intyg hindersprövning” och ”Intyg vigsel”. Lämna dessa till vigselförrättaren senast en vecka innan vigseln.

Anlita två myndiga vittnen som närvarar vid vigseln. Lämna deras namn och adress till vigselförrättaren senast en vecka före vigseln.

Ta med legitimation till vigseln.

Efter vigseln får ni ett vigselbevis. Vigselförrättaren underrättar Skatteverket (som ansvarar för folkbokföringen) om vigseln.

Vigseln utformas i samråd med vigselparet.

Plats och kostnad

Förrättningen är kostnadsfri för invånare i Lindesbergs kommun som gifter sig inom kommunens gränser. För övriga tar Lindesbergs kommun ut en avgift om 6,2* det aktuella timarvodet. Reseersättning för vigsel utanför kommunens gränser betalas av brudparet själva till vigselförrättaren.

Vill ni gifta er kyrkligt?

Om ni vill gifta er kyrkligt, ta kontakt med pastorsexpeditionen som tillhör den kyrka där ni vill gifta er.

Borgerliga vigselförrättare i kommunen

Christian Nygren Kokvik 070-838 36 50

Anna Lindberg 070-215 60 23

Senast uppdaterad