ABC tonår

Fyra ungdomar sitter och pratar ute.

Att leva med en tonåring i familjen kan ofta innebära helt andra påfrestningar i en familj än då barnen är yngre. Familjeteamet erbjuder nu ett nytt föräldrastöd för alla föräldrar med tonåringar 13-19 år.

ABC står för Alla barn i centrum och är ett program som tagits fram för att hjälpa till att stärka relationen mellan barn och förälder. Innehållet utgår från forskning kring föräldraskap och barns utveckling samt FN:s barnkonvention.

För dig som lever med tonåring

Många föräldrar önskar att få stöd i hur man kan göra för att vara en så bra förälder som möjligt till sin tonåring. Du som förälder, bonusförälder eller annan vuxen av föräldrakaraktär som lever med minst en tonåring hemma kan anmäla dig till föräldrastödsprogrammet. Du kommer antingen att delta i en föräldragrupp som kallas ABC-tonår eller ett stöd online som kallas Föräldrawebben. I Föräldrawebben har alla deltagare gratis tillgång till ett material och kontakt via chatt med en föräldraguide från familjeteamet under några veckor. Syftet med både ABC-tonår och Föräldrawebben är att stärka relationen mellan förälder och tonåring och bidra till att tonåringen och övriga i familjen mår bra.

Forskningsstudie vid Karolinska insitutet

Deltagarna ingår i en studie som Karolinska institutet genomför och forskarna drar lott om vilka som ska delta i ABC-tonår eller Föräldrawebben. Innan och efter studien kommer ni föräldrar svara på enkäter online vid tre tillfällen. Tonåringar till föräldrar som deltar i studien kommer också erbjudas att svara på enklare enkäter om de vill. Du som förälder ska ha tillgång till internet i din vardag, ni ska inte ha någon pågående utredning eller insats hos socialtjänsten, BUP (Barn och ungdomspsykiatrin), första linjens psykiatri på vårdcentralen, habiliteringen eller annan motsvarande verksamhet. Du som förälder får inte ha en hälsa eller språkkunskaper i svenska (tal och skrift) som hindrar dig att besvara enkäter, delta i grupper på Familjecentralen eller online.

Kostnadsfria gruppträffar på Familjecentralen

Vid varje tillfälle bjuds du på fika. Både programmet och fikat är gratis.

Det här gäller bara för gruppträffarna på familjecentralen och inte föräldrawebben.

Träffar hösten 2021

Om du skulle hamna i gruppen som ska delta i ABC-tonår kommer träffarna att äga rum följande tider:

Datum: Onsdagar den 20 oktober, 3 november, 17 november och 1 december.

Tid: 17.30-20.00

Plats: Öppna förskolans lokal på Familjecentralen i Lindesberg, Banvägen 24.

Anmäl dig till ABC tonår Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad