Mat till äldre

Måltiderna inom äldreomsorgen har stor betydelse för äldres livskvalitet. Inte bara genom att ge energi och näring. Måltiden är ett positivt avbrott i vardagen och bidrar till glädje, gemenskap och meningsfullhet. Helt enkelt en höjdpunkt att se fram emot.

En skål med färskpotatis toppad med dill.

Restaurangerna är stängda

Med anledning av Folkhälsomyndighetens restriktioner för att bromsa smittspridning av covid-19 i Örebro län är restaurangerna på Tallen i Frövi, Grönboda i Storå och Ekgården i Fellingsbro stängda.

Mat på kommunens serveringar

Du är välkommen att äta lunch på kommunens restauranger. Tallens kök ligger i Frövi, Grönbodas kök i Storå och Ekgårdens kök i Fellingsbro. En lunch kostar 65 kronor och varje dag serveras oftast två alternativ.

Öppettider

Tallen, alla dagar i veckan kl. 11.30-13.30

Grönboda, alla dagar i veckan kl. 11.30-13.30

Ekgården, måndag till fredag kl. 12.00-13.00 (På helger går det att ringa och beställa matlåda.)

Mat på särskilt boende

Du som bor på ett av kommunens särskilda boenden erbjuds 100 procent av energi- och näringsbehovet. Tre huvudmål (frukost, lunch och middag) ska kompletteras med minst tre mellanmål. Många äldre kan av olika anledningar ha försämrad aptit och för att då få i sig tillräckligt med näring och energi är det viktigt att måltiderna är utspridda över dagen. Nattfastan får inte överstiga elva timmar.

Mattjänst

Den som bor hemma och har svårt att laga sin mat själv kan ansöka om mattjänst via kommunens biståndshandläggare. Matlådorna levereras av hemtjänstens personal som utöver matdistribution, även kan hjälpa till med iordningsställande av måltid, måltidsstöd och inköp av mat.

Du kan måndag till fredag välja mellan två alternativ, med undantag för vegetarisk och konsistensanpassad kost. På helger finns endast ett lunchalternativ. Det går även att få hjälp med övriga måltider på dagen. Dessa ansvarar hemtjänstens personal för.

Vi lagar maten

Måltidsenheten vid Lindesbergs kommun lagar varje dag lunch och middag till kommunens sex särskilda boenden och lunchmatlådor till äldre som bor kvar hemma. Dessutom finns tre öppna restauranger inom äldreomsorgen: Grönbodas kök i Storå, Ekgårdens kök i Fellingsbro och Tallens kök i Frövi.

Det är viktigt att maten som serveras i äldreomsorgen är av hög kvalitet och anpassas efter de äldres behov. Detta eftersom det hos äldre finns en ökad risk för undernäring då aptiten kan påverkas av sjukdomar, mediciner och psykosociala faktorer såsom ensamhet och nedstämdhet.

Maten som tillagas för äldreomsorgen är näringsberäknad och specialkost erbjuds till dem som behöver det. Förutom att maten ger tillräckligt med näring och energi är det också viktigt att måltiden blir en trevlig stund på dagen med möjlighet till gemenskap. Till grund för de måltider som tillagas för kommunens äldreomsorg ligger Livsmedelsverkets rekommendationer "Bra mat för äldre".

Senast uppdaterad