Mat till äldre

Måltiderna inom äldreomsorgen har stor betydelse för äldres livskvalitet. Inte bara genom att ge energi och näring. Måltiden är ett positivt avbrott i vardagen och bidrar till glädje, gemenskap och meningsfullhet. Helt enkelt en höjdpunkt att se fram emot.

En skål med färskpotatis toppad med dill.

Mat på kommunens serveringar

Du är välkommen att äta lunch på kommunens restauranger. Tallens kök ligger i Frövi, Grönbodas kök i Storå och Ekgårdens kök i Fellingsbro.

Öppettider

Tallen, stängt för renovering.

Grönboda, alla dagar i veckan kl. 11.30-13.30.

Ekgården, måndag till fredag kl. 12.00-13.00.

Priser

  • Lunch: 65 kronor
  • Lunchkuponger, block om 10 kuponger: 600 kronor

Meny för lunchrestaurangerna

Varje dag serveras oftast två alternativ.

Matsedel på kommunens restauranger Länk till annan webbplats.

Lägg till matsedeln som genväg på skrivbordet Länk till annan webbplats.

Mat på särskilt boende

Du som bor på ett av kommunens särskilda boenden erbjuds 100 procent av energibehovet och näringsbehovet. Frukost, lunch och middag ska kompletteras med minst tre mellanmål.

Många äldre kan av olika anledningar ha försämrad aptit och för att då få i sig tillräckligt med näring och energi är det viktigt att måltiderna är utspridda över dagen. Nattfastan får inte överstiga elva timmar.

Mattjänst - lunch

Du som bor hemma och har svårt att laga din mat själv kan ansöka om mattjänst via kommunens biståndshandläggare. Matlådorna levereras av hemtjänstens personal. De kan också hjälpa till med att laga maten, måltidsstöd och inköp av mat.

Lunch måndag till fredag

Måndag till fredag kan du välja mellan två alternativ.

Om du har vegetarisk kost eller konsistensanpassad kost finns endast ett alternativ.

Lunch lördag och söndag

På lördagar och söndagar finns endast ett lunchalternativ.

Mattjänst - övriga måltider

Du kan också få hjälp med övriga måltider på dagen. De måltiderna ansvarar hemtjänstens personal för.

Vi lagar maten

Måltidsenheten vid Lindesbergs kommun lagar varje dag lunch och middag till kommunens sex särskilda boenden och lunchmatlådor till äldre som bor kvar hemma.

Det är viktigt att maten som serveras är av hög kvalitet och anpassas efter de äldres behov. Detta eftersom det hos äldre finns en ökad risk för undernäring då aptiten kan påverkas av sjukdomar, mediciner och psykosociala faktorer såsom ensamhet och nedstämdhet.

Maten som tillagas för äldreomsorgen är näringsberäknad och specialkost erbjuds till dem som behöver det. Förutom att maten ger tillräckligt med näring och energi är det också viktigt att måltiden blir en trevlig stund på dagen med möjlighet till gemenskap.

Till grund för de måltider som tillagas för kommunens äldreomsorg ligger Livsmedelsverkets rekommendationer Bra mat för äldre Länk till annan webbplats..

Kontaktperson

Gun-Marie Arvidsson

gun-marie.arvidsson@lindesberg.se

0581-811 26

Senast uppdaterad