Nätverket Vem f-n tar ansvar?

Vem f-n? är ett samarbete mellan Borlänge, Falköping, Lindesberg och Nässjö kommuner som fokuserar på att skapa mötesplatser för människor som vill samverka och ta gemensamt ansvar för ett hållbart asyl- och flyktingmottagande och en interkulturell samhällsutveckling.

När flyktingkrisen var ett faktum i slutet av 2015, innebar det stora utmaningar – både för de som flytt och för många av landets kommuner. Men fyra kommuner som historiskt haft en hög invandring, stod bättre rustade.

De fyra – Borlänge, Falköping, Lindesberg och Nässjö – bestämde sig då för att bilda nätverket Vem f-n tar ansvar, för att hitta gemensamma strategier och visa hur man tillsammans kan bygga hållbara samhällen.

Nätverkets mål är att skapa mötesplatser för människor som vill prata konstruktivt om framtiden och ta ett gemensamt ansvar. B la har kommunerna sedan 2016 arrangerat en nationell konferens, medverkat och påverkat på Almedalsveckan, samt samlat goda exempel från kommunernas flyktinmottagande som inspirerat fler att pröva nya vägar.

Mer information om samarbetet

Kontakta kommunstyrelsens ordförande irja.gustavsson@lindesberg.se

Senast uppdaterad