Träning digitalt

Träning är bra för alla, men kan vara svårt att få till. Ta hjälp av vår nya träningsapp, träna digitalt på bestämda tider tillsammans med oss, eller när du vill genom filmer och TV-program.

Äldre man och kvinna tränar med hantlar.

För att träna digitalt behöver du ha en smarttelefon, dator eller surfplatta. Om du inte har en egen enhet kan du få möjlighet att låna en surfplatta.

Låna en surfplatta

Träningsapp för seniorer

Kom igång med träningen med vår nya träningsapp. Här finns träningsprogram med olika svårighetsgrader så att det ska finnas något som passar alla.

Du kan även svara på några frågor och få ett personligt träningsprogram som är anpassat för just dig. Träningen är fallförebyggande, med olika styrke- och balansövningar som är anpassade för seniorer.

För att komma igång trycker du på knappen Gå till träningsappen.

 • Tryck på "skapa användare".
 • Fyll i namn, e-post och lösenord.
 • När du har registrerat dig ladda ner appen "ExorLive GO" och logga in med dina uppgifter. Appen finns att ladda ner i AppStore eller Google Play.
Visning av appen ExorLive.
 • När du gjort detta är du färdig och kan välja att svara på frågor för att få ditt eget träningsprogram, eller välja ett att de träningsprogram som finns.

Om du behöver mer hjälp för att komma igång med träningsappen kan du ladda ner vår lathund Pdf, 690.8 kB.. Du kan också ringa oss på 0581-846 40 för att få hjälp.

Träna när du vill

Att hålla igång träningen är viktigt – för din balans, hälsa och ditt välbefinnande. Här nedan presenterar vi enkla träningsprogram med bra övningar för styrka, balans och rörlighet. Det finns både sittande och stående övningar.

Träningsråd

 • Försök träna minst tre gånger i veckan. Övningarna kan göras dagligen för dig som har möjlighet och vill. Du kan träna med alla filmer på rad eller bara en, beroende på vad du orkar och vill.
 • Träna inte om du är sjuk, till exempel om du är förkyld, har feber eller ont i halsen
 • Ta inga onödiga risker. Övningarna ska vara lite utmanande men vad som är utmanande är individuellt. Börja gärna med att genomföra stående övningar med stöd, exempelvis köksbänken, en vägg eller en stadig stol.

Såhär fungerar filmerna

 • Tryck på rubriken nedan för att se de filmer du vill träna med.
 • Tryck på play-knappen i vänstra hörnet av filmen för att start.
 • Tryck på pilarna nere i högra hörnet för att se filmerna i fullskärm.
 • För att komma ur fullskärmsläget, tryck på Esc-knappen på tangentbordet.

Sittande rörelser 1

Sittande rörelser 2

Sittande rörelser 3

Sittande rörelser 4

Sittande rörelser 5

Sittande rörelser 6

Stadig och balanserad 1

Stadig och balanserad 2

Stadig och balanserad 3

Stadig och balanserad 4

Stadig och balanserad 5

Benstark 1

Benstark 2

Benstark 3

Benstark 4

Benstark 5

Benstark 6

Träna med Sofia

Hemmaträning med Sofia har blivit mycket populärt under pandemin. Sofia erbjuder flera träningspass med en stor variation av balans, styrka och kondition.

Träna med Sofia på svtplay.se Länk till annan webbplats.

Har du frågor?

Har du frågor eller vill du ha en introduktion i hur du kopplar upp dig? Ring oss på telefonnummer 0581-846 40 eller skicka ett mejl till digitalaseniorer@lindesberg.se.

Senast uppdaterad