Informationspåverkan

illustration av en man som håller i en tidning med rubriken "fake news".

Informationspåverkan är ett allvarligt hot mot det demokratiska samhället. Att vara vaksam mot det är ett viktigt bidrag till Sveriges totalförsvar.

Vad är informationspåverkan?

Informationspåverkan är när främmande makt eller andra externa aktörer, på ett skadligt sätt, försöker påverka, störa och styra den offentliga kommunikationen i Sverige. Några exempel på informationspåverkan är:

  • Desinformation
  • vilseledning
  • propaganda.

Syftet med informationspåverkan är att skapa ett mer sårbart Sverige. Men även att försvaga invånares försvarsvilja genom att skapa en bild av Sverige som ett dåligt land att leva i. Genom att göra detta hoppas de externa aktörerna kunna påverka oss i en riktning som gynnar dem utan att behöva använda militära medel.

Vad kan jag som privatperson göra?

För att inte luras av desinformation är det viktigt att vara källkritisk. Det är särskilt viktigt när det gäller information, bilder eller annat som upprör, skrämmer och skapar starka känslor. Det är också viktigt att tänka efter en extra gång innan du delar vidare information via sociala medier eller på annat sätt.

Att vara vaksam mot informationspåverkan är att bidra till Sveriges totalförsvar. Därför är det viktigt att vi alla lär oss känna igen och motverka det.

Lär dig mer

För mer information om hur du kan skydda dig mot informationspåverkan, besök bliintelurad.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad