Så jobbar vi med tillgänglighet

Vi försöker göra Lindesbergs kommuns webbplats enkel att använda för dig som besökare. Här berättar vi om vårt arbete med tillgänglighet på webbplatsen.

Webbplatsen är byggd i verktyget Sitevision. Sitevision hjälper våra redaktörer att kontrollera tillgänglighet när de publicerar en sida. Det kan till exempel gälla rubriker, att länkar fungerar och att det finns alternativtext på bilder.

Kontroll av tillgänglighet

Vi kontrollerar sidans tillgänglighet regelbundet genom Sitevisions inbyggda funktion för länkkontroll och tillgänglighetskontroll.

Vi testar även sidor via Lighthouse i webbläsaren Chrome.

Uppläsning av innehållet

På webbplatsen finns ett uppläsande hjälpmedel. Funktionen hjälper dig genom att innehållet läses upp för dig. För att aktivera funktionen klickar du på Lyssna-knappen som finns på varje sida.

Struktur och följsam design

Informationsstrukturen på lindesberg.se är framtagen tillsammans med flera andra kommuner och externa tillgänglighetsexperter på Funka.

Lindesberg.se är anpassningsbar och responsiv. Du kan ta del av samma information och struktur oavsett om du använder dator, surfplatta eller mobil.

Kontraster

Webbplatsen är uppbyggd med tydliga färgval och det är tydlig kontrast mellan text och bakgrund för att du ska kunna läsa så lätt som möjligt. Rubrikerna är också framtagna för att det ska vara enkelt att läsa.

Klarspråk

Vi arbetar kontinuerligt med att undvika förkortningar och krångliga formuleringar i texterna på lindesberg.se. Vårt mål är att alla våra texter ska uppfylla klarspråksreglerna.

Länkar

Det ska vara lätt att hitta på lindesberg.se. Länkarna ska vara tydliga och berätta vad som döljer sig bakom. När vi länkar till sidor eller dokument öppnas de i samma flik för att du lätt ska kunna backa tillbaka oavsett vilket sätt du använder för att navigera.

Översättning till andra språk

Webbplatsen har också en översättningsfunktion i sidhuvudet som använder sig av Googles översättningsverktyg. När du använder den öppnas vår webbplats i Google translate.

Senast uppdaterad