Bokens dag

Varje år i november bjuder vi in fem aktuella författare, som berättar som sina nya böcker och sitt författarskap.

Affisch med reklar för bokens dag

2018, firade vi Bokens Dag i Lindesberg tisdagen den 27 november. Samtalen med författarna leds som brukligt av Arne Johnsson.

2018 års författare var:

Tomas Bannerhed
Aktuell med romanen Lugnet (Weyler förlag).

Tomas Bannerhed kritikerrosades och fick Augustpriset 2011 för sin första bok, Korparna. Återkomsten med Lugnet är en mycket stark läsupplevelse. Vackert, engagerande och insiktsfullt berättar han historien om den unge mannen Urban och hans svåra relationer till livet och sin mamma.

Tomas Bannerhed har en stor förmåga att väva samman människors upplevelser, svåra såväl som glädjefyllda, av livet med allt vad som rör sig i naturen. Fåglarnas liv, naturens rörelser är hans universum starkt kopplade till människornas.

Camilla Lagerqvist
Aktuell med ungdomsromanen När kastanjer spricker (B Wahlströms).

Camilla Lagerqvist har skrivit flera uppmärksammade ungdomsromaner. Hon fick Nils Holgerssonplaketten för Uppdraget.

När kastanjer spricker utspelar sig en tid bakåt i vår samtidshistoria. Femtonåriga Majken har blivit placerad på ett hem för vanartiga flickor. Hon mottas inte direkt med öppna armar och hon är inte lätt att vara med. Vad var det egentligen som hände med hennes föräldrar och hur har hon fått det där otäcka ärret på överarmen? Hon minns ingenting från tidiga barndomen, men kanske går det att väcka minnena.

Lars Lerin
Aktuell med Råskinn. Brev och bilder 2006 – 2009 – tillsammans med Kerstin Högstrand (Albert Bonniers Förlag).

Lars Lerin är välkänd och närmast folkkär som konstnär och författare. Parallellt med sitt framstående och mycket omfattande konstnärskap har han också skrivit och givit ut ett stort antal böcker. Den senaste, Råskinn, är en vacker, rikt illustrerad och mycket öppenhjärtig brevväxling med bildkonstnären Kerstin Högstrand. De är två människor med stor livserfarenhet och deras möten präglas verkligen av värme och vänskap.

Lars Lerin fick Augustpriset 2014 för sin bok Naturlära.

Cilla Naumann
Aktuell med Den oändliga familjen (Albert Bonniers Förlag).

Det är många år sedan nu. Anna minns barndomen, hur en amerikansk familj flyttade in i studentboendet Nyponet, på Valhallavägen i Stockholm. Pappan var forskare, och hans hustru och deras två döttrar installerade sig i den blåsiga novembergrå staden.

Anna berättar, liksom den amerikanska flickan Isabel och hennes mamma Mary om den kris som seglar upp, om familjeband, hemligheter, misstag som kan bli livsavgörande förtroenden och svek. Mycket vackert och till synes lågmält skriver sig Cilla Naumann in i en berättelse som kommer att leva länge i läsarens minne. Cilla Naumann har två gånger varit nominerad till Augustpriset och hon fick Katapultpriset 1995 dör debutromanen Vattenhjärta.

Fredrik Sjöberg
Aktuell med Mamma är galen och pappa är full. En essä om slumpen (Albert Bonniers Förlag).

Fredrik Sjöberg fick ett stort genombrott 2004 som författare med Flugfällan. Boken har nått internationell ryktbarhet och är översatt till många språk och han har hyllats för sin berättarkonst. Sedan dess har han publicerat en rad böcker, essäer om konst, litteratur, samlande – och framför allt om att leva i en värld som många gånger behärskas av slumpartade, tillfälliga möten och sammanträffanden.

Mamma är galen och pappa är full. En essä om slumpen är en berättelse om en målning som varit försvunnen i närmare hundra år. Den föreställer ett par unga kvinnor, vars mammor var systrar, kraftfulla och med blick för excentriska män. Med utgångspunkt från målningen berättar Fredrik Sjöberg en spännande och fängslande familje- och kärlekshistoria.

Senast uppdaterad