Maten i förskolan

Här hittar du information om maten i förskolan och hur du kan ansöka om specialkost för ditt barn.

Maten i förskolan är inte bara viktig för att barnen ska orka leka och lära, utan också för att ge en grund för goda matvanor resten av livet. Dessutom möjliggör maten i förskolan en mer jämlik hälsa eftersom alla barn ges samma möjligheter till hälsosamma matvanor.

Maten och måltiderna kan även användas som pedagogiskt material för att på ett lekfullt sätt förstå exempelvis kultur, naturvetenskap och geografi. Till grund för de måltider som tillagas för kommunens förskolor ligger Livsmedelsverkets rekommendationer "Bra måltider i förskolan".

I kommunens förskolor finns elva tillagningskök och fyra mottagningskök. Köken har samma lunchrecept men kan själva styra när de serverar de olika rätterna. Maten är näringsberäknad enligt de nordiska närings­rekommendationerna och specialkost erbjuds till dem som behöver det.

Måltidspersonalen serverar även frukost och mellanmål och förskole­personal äter tillsammans med barnen. Vi eftersträvar att i så stor utsträckning som möjligt tillaga maten från grunden och jobbar för att minska matsvinnet och matens miljöpåverkan. I dagsläget består 34 procent av maten av ekologiska livsmedel.

Specialkost

Hos barn med behov av specialkost ligger ansvaret hos dig som vårdnadshavare att meddela skolrestaurangen vad ditt barn inte kan äta. Det gör du genom att använda ansöka om specialkost via vår e-tjänst.

Ansök om specialkost - förskola, fritidshem, grundskola och gymnasieskola Länk till annan webbplats.

Varje läsår ska du lämna in en ny ansökan för att vi i köket ska veta exakt vilken specialkost som behövs. Diagnosen kan förändras eller du kanske byter förskola.

När ansökan har kommit in ser varje kök till att barnen serveras special­kost efter behov. Om maten inte hämtas ut från serveringspersonal under tre dagar upphör tillagningen. För att det inte ska ske behöver du anmäla ditt barns frånvaro till aktuellt kök.

Kostråd

Vi arbetar ständigt för att utveckla och förbättra maten i förskolan, bland annat finns ett kostråd där måltidspersonal och skolpersonal möts för att utveckla måltiderna.

Du är välkommen att höra av dig om du har några synpunkter, idéer eller funderingar gällande maten i förskolan.

Skolmjölksstöd

EU ger stöd till förskolor, skolor och gymnasium som serverar barn och elever mjölk. Stöd lämnas för konsumtionsmjölk och laktosfri konsumtionsmjölk. Syftet med detta EU-stöd är att ge fler barn och elever möjlighet att dricka mjölk i skolan. I Lindesbergs kommun ansöker alla kommunala förskolor, grundskolor och gymnasieskolor om skolmjölksstöd.

EU-logga med texten: Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.Förstora bilden

Kontakta måltidsenheten

Enhetschef

Ulrika Wallin Jansson

0581-811 31

ulrika.wallin@lindesberg.se

Senast uppdaterad