Våra orter

Lindesberg kommun är vidsträckt och har ett stort antal orter som tillsammans bildar Lindesberg - Bergslagens själ.

Med historiska vingslag från bergsmännens storhetstid till dagens gemytliga orter, byar och småsamhällen kan kommunen stoltsera med en mängd olika boenden och platser för dig att leva, verka och bo i.

Orter i kommunen

Park i Fellingsbro.

Park i Fellingsbro.

Fellingsbro är belägen i södra delen av kommunen och här bor ca 1 400 i tätorten. Fellingsbro ligger med sitt läge vid kommungränsen som en port till Mälardalen. Här finns stora och små företag och pendlingsmöjligheterna till både Lindesberg och Frövi samt Örebro och Arboga ger Fellingsbro ett utmärkt läge. I Fellingsbro finns en F - 6 grundskola samt förskola. Fellingsbro omgärdas av många vackra småsamhällen.

Sjön Väringen med Frövi som fond.

Sjön Väringen med Frövi som fond.

Frövi är en tätort i södra delen vackert belägen intill Väringens strand av Lindesbergs kommun med ett strategiskt intressant läge för utveckling av nya bostäder, verksamheter och transporter.

Orten har goda pendlingsmöjligheter till Örebro, Lindesberg och Fellingsbro och har därför en rad större arbetsgivare inom industri. I Frövi finns fina boendemiljöer, upplevelser och rekreation.

Det finns förskolor och grundskolor F - 6 samt 7 - 9. Cirka 2 600 är bosatta i Frövi.

Herrgårdsvägen, Guldsmedshyttan.

Herrgårdsvägen, Guldsmedshyttan.

Guldsmedshyttan och Storå ses ofta i ett sammanhang då de båda är belägna inte långt ifrån varandra invid den vackra Råsvalen och dess vatten. Området har med Stripagruvans välbevarade miljöer en intressant historia att berätta.

Idag finns goda förbindelser via riksväg 50 och järnvägsstationen i Storå till resten av kommunen och länet samt närhet till livsmedel och drivmedelsstation. I Storå och Guldsmedshyttan bor ca 1 950 invånare. Här finns förskolor och i Guldsmedshyttan finns en F – 3 skola samt i Storå en 4 – 9 skola.

I områdena omkring finns många intressanta och vackra besöksmål att njuta av, exempelvis det gamla kalkstensbrottet. Runt omkring finns även en mycket vacker landsbygd med Danshyttan, Mårdshyttan, Nyberget och Hammarbacken som allesammans är omgivna av vackra små sjöar.

Kvällsbild från Kvarnabergavägen som går genom Gusselby samhälle.

Kvällsbild från Kvarnabergavägen som går genom Gusselby samhälle.

Gusselby är ett litet samhälle norr om Lindesberg. Gusselby är en aktiv liten by som ligger vackert belägen mellan sjön Råsvalen och Stora Aspasjön.

I byn finns bland annat ett av Lindesbergs kommuns största campingområde med goda badmöjligheter och aktiviteter. I Gusselby bor ca 280 personer.

Vy från Ramsberg.

Vy från Ramsberg.

Ramsberg är en pittoresk by centralt belägen i kommunen. Byn kännetecknas av en stark gemenskap och många kulturevenemang. Det bor ca 220 personer i byn. I Ramsberg finns en förskola.

Ramsberg är även en populär ort för fritidsboende och har lite extra myller under sommarmånaderna. Inte minst drar det fantastiska Ölsjöbadet med tillhörande camping till sig badsugna gäster under varma sommardagar.

Bruket i Rockhammar.

Bruket i Rockhammar.

I Rockhammar finns det anrika Rockhammarsbruket som har försörjt många bybor under åren. Idag drivs detta av BillerudKorsnäs.

Här finns en genuin sammanhållning och ett aktivt föreningsliv där det bland annat går att spela innebandy om kvällarna eller ta ett dopp i den mycket omtyckta och uppvärmda utomhuspoolen under sommartid. I Rockhammar bor ca 270 invånare.

En väg genom Stråssa.

En väg i Stråssa.

Stråssa har en intressant historia med anledning av gruvdriften som varit en avgörande del i ortens historia. I närheten av Stråssa finns även den än idag verksamma Lovisagruvan. Det finns också spännande och spektakulära platser som visar gruvdriftens spår.

Den lokalt drivna lokalen Navet inhyser också roliga evenemang samt en mycket uppskattad thailändsk restaurang. Det bor ca 280 personer i Stråssa.

Vacker bro i närheten av Vedevågs Herrgård.

Vacker bro i närheten av Vedevågs Herrgård.

Vedevåg är ett trevligt samhälle i närheten av Lindesberg. I Vedevåg finns mycket som är bra att ha både i form av butik och drivmedels­station såväl som padelhall och en utomordentligt fin badplats.

De karakteristiska kanonerna du ser från väg 249 visar på en lång och intressant historia värd att dyka ner i. Givetvis finns många föreningar att gå med i och andra pärlor i närheten att upptäcka. Här finns en F - 5 grundskola och en förskola. I Vedevåg bor ca 670 personer.

Upptäck andra pärlor i kommunen

Givetvis finns många andra pärlor i Lindesberg väl värda att upptäcka och ännu fler små smultronställen, naturupplevelser och evenemang runt om i kommunen. Några av pärlorna i kommunen är:

 • Löa
 • Fanthyttan
 • Ullersätter
 • Finnåker
 • Öskevik
 • Uskavi
 • Snuggan
 • Lövåsen
 • Havsta
 • Kåfalla
 • Spannarboda
 • Kloten
 • Grönbo
 • Sällinge
 • Oppboga.

Senast uppdaterad