Kultur

Lindesberg har ett rikt kulturliv. Konst, teater, film, musik och mycket mer bidrar till att hålla platsen levande. Kulturen öppnar möjligheter för oväntade möten och spännande upptäckter.

Detalj från "Leda och Svanen", Adolf Jonsson, 1934

Evenemangen bygger gemenskap och skapar upplevelser som räcker länge. Det goda samarbetet mellan kommun, föreningar och studieförbund är centralt. Genom det finns det något för alla åldrar i hela området.

Drivet och den starka samarbetsviljan går att spåra långt tillbaka i tiden. Det kan ha rötter i de gamla gruvsamhällena där bergsmännen samarbetade i kooperativ för att åstadkomma storverk.

Så småningom startades orkestrar och musikkårer som var kopplade till de gamla bruken. Det fanns musiker vid snart sagt varje bruk värt namnet. I dag ligger samma engagemang bakom aktiviteter och kulturevenemang i de många bygde- och hembygdsgårdarna, utställningar med levande arbetslivshistoria i Frövi, Stripa och Löa, konstrundor dit tusentals vallfärdar, körkonserter med storpublik, bokkaféer och muralkonst i storformat som gjorde hela Lindesberg till ett galleri. För att nämna något.

Senast uppdaterad