Hitta på sidan
Registrering och kontroll av livsmedelsföretag
Grunden i livsmedelslagstiftningen är att den som erbjuder konsumenter livsmedel också ansvarar för att dessa livsmedel är säkra och rätt märkta. Tänk på att även annat än mat räknas till livsmedel, som till exempel snacks, snus och dricksvatten. Sedan den 1 augusti 2023 ska även vissa kontaktmaterialverksamheter registrera sin verksamhet.
Offentlig kontroll
I kommunen är det Miljöenheten på Samhällsbyggnadsförvaltningen som kontrollerar att livsmedelsföretagare följer lagstiftningen. Det är dock alltid du som är ansvarig för en livsmedelsverksamhet som har hela ansvaret för att tillhandahålla säkra livsmedel till konsumenterna.
Anmälan av livsmedelsverksamhet och dricksvattenanläggning
Om du vill starta en livsmedelsverksamhet eller dricksvattenanläggning ska du registrera den hos Samhällsbyggnadförvaltningen. Din verksamhet får starta två veckor efter att din registrering kommit in till oss. Om du startar din verksamhet utan registrering kan du behöva betala en sanktionsavgift. Om du bygger om eller ändrar användningen av en lokal kan du behöva ansöka om bygglov.
I registreringen ingår riskklassning av din verksamhet som säger hur många kontroller din verksamhet kommer att få under en femårsperiod.
För att verksamheten ska räknas som ett livsmedelsföretag ska den ske regelbundet och organiserat. Om du är osäker på ifall din verksamhet räknas som livsmedelsföretag kan du kontakta oss på Miljöenheten på Samhällsbyggnadsförvaltningen. Kontaktuppgifter finner du längst ned på denna sida.
Registrering av kontaktmaterialverksamheter (FCM)
Tillverkare, förädlare och importörer av material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel ska anmäla sin verksamhet till Samhällsbyggnadsförvaltningen för registrering.
Till kontaktmaterial räknas alla material som är tänkta att komma i kontakt med livsmedel, till exempel:
- förpackningsmaterial för livsmedel, som plastpåsar, plastfilmer, papperspåsar, kartong- och plastförpackningar, samt olika slags folier
- bordsartiklar, som porslin, glas, matbestick
- köksredskap, som kastruller, stekpannor, ugnsplåtar, slevar och vispar
- köksapparater, som kaffebryggare och elvispar
- delar av matlagningsapparater, som tätningar och slangar
- olika slags utrustning och ytskikt, som transportband och filterdukar.
Följande verksamheter är undantagna från registreringsplikten ovan för FCM:
- Livsmedelsverksamheter som också bedriver tillverkning, förädling eller import av FCM.
- Verksamheter som under ett räkenskapsår beräknas ha en omsättning avseende FCM som understiger 80 000 kronor.
- Verksamheter som beräknas tillverka, förädla eller importera färre än 1 000 enheter av material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel.
- Restauranger och andra som hanterar FCM.
E-tjänst för registrering av kontaktmaterialverksamhet Länk till annan webbplats.
Om kontaktmaterial på Livsmedelsverkets hemsida Länk till annan webbplats.
Kontroll av verksamheten
När din verksamhet är registrerad kommer vi från Miljöenheten att kontakta dig för att boka en första inspektion. Vid inspektionen kontrolleras att din verksamhet uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen.
Livsmedelsverkets webbplats: Så kontrolleras ditt företag Länk till annan webbplats.
Livsmedelsverkets webbplats: Lokaler, hantering och hygien Länk till annan webbplats.
Avgifter för livsmedelskontroll
Avgiften för registrering av livsmedelsverksamhet är 2 480 kr. Avgiften tas ut för handläggning av ärendet.
En första kontroll görs inom 2 månader. Den kan vara oanmäld.
Från 1 januari 2024 är taxan 1 240 kr/timme.
En normal kontroll tar cirka 3-4 timmar och det inkluderar tiden för planering av inspektionen, inspektionstiden och efterarbete. Det innebär en avgift på 3 720–4 960 kronor. Avgiften kommer på faktura. För restiden tas ingen avgift ut.
Om vi hittar brister vid kontrollen av din livsmedelverksamhet kommer bristerna att följas upp med en extra kontroll. Företaget betalar en extra avgift för denna kontroll.
Ändra verksamheten, byta ägare eller upphöra
Om du ska göra ändringar i din verksamhet är det viktigt att du informerar oss på Samhällsbyggnadsförvaltningen om detta innan ändringarna sker.
Om livsmedelsföretaget byter ägare behövs en ny registrering innan ägarbytet sker. Om ditt livsmedelsföretag ska upphöra behöver du lämna in en anmälan om upphörande av livsmedelsverksamhet.
E-tjänst för registrering/ändring/avslut av livsmedelsverksamhet Länk till annan webbplats.
Slakterier, mejerier, rökerier med mera
Verksamheter som tillverkar köttprodukter, mejerivaror och fiskprodukter och säljer till andra livsmedelsföretag ska godkännas av Livsmedelsverket innan de får starta.
Kontakta Livsmedelsverket om du vill ansöka om godkännande av livsmedelsanläggning.
Försäljning av egna primärprodukter
Livsmedelsverket har tagit fram information om vad som gäller för den som vill sälja mindre mängder primärprodukter till konsumenter. Med primärprodukter menas obehandlade produkter från jorden, naturen eller från djur, t.ex. grönsaker, frukt, kött, fisk m.m.
Råd och stöd till företag
Om du planerar att starta ett livsmedelsföretag finns det mycket att tänka på och du kan behöva flera olika tillstånd. På verksamt.se kan du skapa en checklista där du kan se vilka uppgifter du behöver lämna och vilka tillstånd du behöver söka innan du startar din verksamhet.
Skapa checklista på verksamt.se Länk till annan webbplats.
Du kan även skicka in en intresseanmälan till företagslotsen. Företagslotsen är en kostnadsfri funktion som samordnar dina kontakter i kommunen och ser till att du får svar på dina frågor.
Intresseanmälan till företagslotsen Länk till annan webbplats.
Det finns även möjlighet för registrerade livsmedelsföretagare att delta på informationsträffar som hålls digitalt via teams.
Kontakt
Telefontider
- Vardagar 10-12 och 13-15.
- Dag före helgdag 10-12
Besöksadress och besökstider
Prästgatan 6 i Lindesberg
- Vardagar 10-12 och 13-15.
- Dag före helgdag 10-12.
Mejla
Skicka brev
Samhällsbyggnadsförvaltningen
711 80 Lindesberg
Text
Senast uppdaterad