Ny bilddatabas för vårt kulturhistoriska arkiv

Skärmbild på bilddatabasens startsida.

Vi har bytt ut bilddatabasen för det kulturhistoriska arkivet. Den nya bilddatabasen, som fungerar i mobiltelefon, kan också hantera andra filformat än bilder så som film-, ljud- och textfiler.

Sedan hösten 2013 har Lindesbergs kulturhistoriska arkiv haft en publikt tillgänglig bilddatabas på nätet. Det tidigare systemet nådde till slut vägs ände – programuppdatering och support upphörde under 2023. Arbetet med överflyttning av de drygt 18 500 bildfilerna och metadata började under december 2023 och den gamla bilddatabasen stängdes ner i slutet av januari 2024.

Ny bilddatabas

Nu är äntligen den nya bilddatabasen tillgänglig publikt och allmänheten kan ta del av den: https://lindesberg.kulturhotell.se/ Länk till annan webbplats.

Till skillnad från vår tidigare bilddatabas, så fungerar den här utmärkt i mobiltelefoner. En annan förbättring med den nya databasen är att den också klarar av att hantera andra filformat än bilder så som film-, ljud- och textfiler. Ambitionen är att även den typen av arkivmaterial ska göras tillgängliga.

Samlingshanteringssystemet Sofie började utvecklas redan 1991 av Västerbottens museum för att hantera museiföremål. På sikt kommer även museiföremål som tillhör Lindesbergs kommun att bli tillgängliga i samlingsdatabasen.

Senast uppdaterad