Om kulturhistoriska arkivet

Det kulturhistoriska arkivet finns i källaren på Grenverket, under Lindesbergs stadsbibliotek.

Lindesbergs kulturhistoriska arkiv rymmer mängder av historiska dokument, i form av fotografier, brev, räkenskaper, protokoll, kartor och ritningar som utgör viktiga delar av kommunens lokalhistoria.

Med hjälp av äldre dokument blir det möjligt att titta tillbaka in i det förflutna, till händelserna och omständigheterna som har skapat vår egen samtid.

Hjälp oss att utöka arkivet

Lindesbergs kulturhistoriska arkiv samlar in, bevarar och tillgängliggör vår gemensamma historia. Vi vill därför uppmuntra dig som har dokument eller fotografier som är - eller kommer att bli - historiskt intressanta, att kontakta oss.

Arkivstudier för den vetgirige

Vi har drygt 700 hyllmeter arkiv och samlingar från fler än 700 arkivbildare, det vill säga historiskt material från olika företag, bruk, gruvor, gårdar, föreningar och personer.

Våra foto- och negativsamlingar omfattar uppskattningsvis 200 000-300 000 bilder, från såväl yrkesverksamma fotografer som från amatörer. Dessutom har vi en stor referenssamling med bl a ämnesordnade tidningsklipp och litteratur om främst ortens lokalhistoria, Bergslagen och bergshantering.

Öppettider

Helgfria torsdagar kl 12-19
Övriga tider efter överenskommelse

Besöksadress

Arkivet ligger på Kungsgatan 37 A, Lindesberg - i Grenverkets källare under stadsbiblioteket.

Kontakta Lindesbergs kulturhistoriska arkiv

Magnus Jerlström

magnus.jerlstrom@lindesberg.se

0581-811 50

Smedjegatan 1, 711 30 Lindesberg

Senast uppdaterad