Information vid en kris

I en krissituation kan det vara oerhört viktigt att få tillgång till korrekt information. Samtidigt är det i krissituationer vanligt att ryktesspridning och direkta felaktigheter får spridning som riskerar att sprida mer oro och försvåra hanteringen av situationen.

Vid en större händelse kommunicerar kommunen främst via Lindesberg.se och den officiella Facebook-sidan. Vid behov kan även ett Viktigt meddelande till allmänheten sändas (VMA).

Nationellt är krisinformation.seLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats. den officiella kanalen för bekräftad information.

Sveriges Radio P4 är officiell krisberedskapskanal – här sänds alltid VMA och annan viktig information kopplat till en lokal, regional eller nationell händelse. Sveriges Radio P4 Örebro finner du på 102,8 MHz.

VMA

Vid sju sekunders tut, gå inte ut!

Nödkontakter och Medicinskt ID i din mobil

Om du råkar ut för en olycka och blir skadad eller medvetslös så vill räddningspersonalen snabbt få tag i dina anhöriga. Lägg in deras telefonnummer i din mobiltelefon under den internationella beteckningen ICE - In case of Emergency.

Med ICE-kontakter i din mobil kan räddningspersonalen snabbt få tag i rätt anhörig som kanske dessutom kan berätta om din blodgrupp eller eventuella allergier eller sjukdomar. För anhöriga är dessa nödkontakter en stor fördel. I snitt tar det nästan sex timmar för familjemedlemmar att bli kontaktade vid ett olycksfall, men med hjälp av ICE så kan det gå mycket snabbare.

På dinsakerhet.se kan du läsa om hur du går tillväga för att lägga in nödkontakter i din mobil.

Appar till din mobil

Krisinformation
Om du laddar ner MSB:s app Krisinformation till din Smartphone kan du ta emot VMA-meddelanden som push-notiser. Från och med 1 juli 2017 är det möjligt att skicka VMA via sms till mobiltelefoner i ett visst område.

Safeland
Safeland är ett verktyg för effektiv grannsamverkan. Du kan även kalla på hjälp i nödsituationer samt ta del av polisens lokala information.

Felanmälan Samhällsbyggnadsförvaltningen
Med Felanmälan Samhällsbyggnad Bergslagen har du som medborgare möjlighet att snabbt och enkelt rapportera in fel och brister som behöver åtgärdas. Du kan exempelvis anmäla:

  • Hål i gatan
  • Trasig belysning
  • Klotter och nedskräpning

Brandrisk ute
Brandrisk ute är en app som hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark och förser dig med tips och råd för att kunna minska riskerna att orsaka gräs- och skogsbränder. I appens översiktskartor finns prognoser för hela landet gällande gräsbrand och skogsbrand. Prognoserna uppdateras varje dygn och gäller för aktuell dag, samt 5 dagar framåt.

Externa aktörer

VMA, Nerikes BrandkårLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Krisinformation.seLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

MSB.seLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Dinsakerhet.seLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

SMHI.seLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

Civil.se Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad