Vad kommunen gör och vad du själv kan göra för att minska smitt­spridningen av corona­viruset

Lindesbergs kulturhistoriska arkiv

Det kulturhistoriska arkivet finns i källaren på Lindesbergs stadsbibliotek.

Lindesbergs kulturhistoriska arkiv rymmer mängder av historiska dokument, i form av fotografier, brev, räkenskaper, protokoll, kartor och ritningar som utgör viktiga delar av kommunens lokalhistoria. Med hjälp av äldre dokument blir det möjligt att titta tillbaka in i det förflutna, till händelserna och omständigheterna som har skapat vår egen samtid.

Hjälp oss att utöka arkivet

Lindesbergs kulturhistoriska arkiv samlar in, bevarar och tillgängliggör vår gemensamma historia. Vi vill därför uppmuntra dig som har dokument eller fotografier som är - eller kommer att bli - historiskt intressanta, att kontakta oss.

Arkivstudier för den vetgirige

Vi har drygt 700 hyllmeter arkiv och samlingar från närmare 650 arkivbildare, det vill säga historiskt material från olika företag, bruk, gruvor, gårdar, föreningar och personer. Våra foto- och negativsamlingar omfattar uppskattningsvis 200 000-300 000 bilder, från såväl yrkesverksamma fotografer som från amatörer. Dessutom har vi en stor referenssamling med bl a ämnesordnade tidningsklipp och litteratur om främst ortens lokalhistoria, Bergslagen och bergshantering.

Besöksadress och öppettider

Arkivet ligger på Kungsgatan 37 A, Lindesberg (i stadsbibliotekets källare). Arkivet håller öppet helgfria onsdagar klockan 10-19, med stängt för lunch 12-13.

Kontakta kulturhistoriska arkivet

Magnus Jerlström

magnus.jerlstrom@lindesberg.se

0581-811 50

Postadress

Smedjegatan 1, 711 30 LindesbergSenast uppdaterad 2020-05-29